sobota, 24 grudnia 2016

Pierniki Lebkuchen na ostatnią chwilę

Kochani, jeśli nie zdążyliście jeszcze przygotować ostatnich słodkich wypieków na święta, przychodzimy Wam z pomocą. Polecamy pierniczki, które od razu po upieczeniu i polukrowaniu są miękkie, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny. Pieczemy je co roku i to właśnie te pierniczki znikają najszybciej z talerzy - mają cytrusowo-korzenny posmak i rozpływają się w ustach. Wracamy do świątecznych przygotowań, a Wam życzymy Wesołych i magicznych Świąt, pełnych ciepła, radości i znakomitego jedzenia.

*przepis ze strony Moje Wypieki

Składniki (na około 30 sztuk):

250g mąki pszennej
85g zmielonych migdałów
3 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200ml płynnego miodu
85g masła
pół szklanki skórki pomarańczowej wymieszanej z cytrynową

lukier: 2 szklanki cukru pudru, kilka łyżek gorącej wody

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami, przyprawą do piernika, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.

W rondelku rozpuść masło z miodem na małym ogniu. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) dodaj do suchych składników, wymieszaj. Wsyp skórki kandyzowane i wymieszaj. Ciasto powinno być klejące i gęste. Przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia.

Formuj kulki z ciasta - wielkości orzecha włoskiego i układaj w dużych odległościach od siebie, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszcz delikatnie łyżeczką. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 15 min (jak będą pieczone dłużej, zrobią się twarde). Wystudź na kratce.

Ostudzone pierniczki polukruj. Wymieszaj cukier puder z gorącą wodą - wlewaj wodę stopniowo, po łyżce, cały czas mieszając. Lukier powinien być lejący, ale nie za gęsty. Maczaj w nim pierniczki i odstawiaj na kratkę. Pierniczki pod wpływem lukru zmiękną.  Przechowuj w zamkniętym pojemniku.


4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter