sobota, 11 lipca 2015

Bananowe placuszki z kaszy gryczanej

Dzisiaj drugi wpis z serii - Gotuj w zdrowym stylu z marką Kupiec, który przygotowała Basia. Wybrałam dla Was pyszne placuszki z bananów i białej kaszy gryczanej. Wykonanie ich jest proste - kaszę zostawiam namoczoną na noc i następnego dnia szybko dodaję banany i smażę placuszki. Są świetne na ciepło i na zimno, dlatego często zabieram je ze sobą do pracy. Do placków dodaję różne dodatki, raz posypuję świeżymi owocami, innym razem smaruję dżemem, a czasem jem je bez niczego. Do ich wykonania potrzebujemy tylko 2 składników: bananów i kaszy gryczanej, a opcjonalnie możemy dodać miód i np. wiórki kokosowe (według uznania). Przepis poleciła mi koleżanka z pracy - spróbujcie koniecznie.


Składniki (na 15-17 placków):

-200g (2 torebki) białej kaszy gryczanej
-2 banany
-opcjonalnie łyżka miodu

Przygotowanie:

1. Zacznij od namoczenia kaszy - najlepiej jest zalać ją wodą dzień wcześniej i odstawić na noc. Jeśli używasz kaszy z torebki, wysyp ją do miski. Zalej kaszę zimną wodą, tak żeby przykryła kaszę. Po kilku godzinach woda może się lekko zapienić - to normalne.

2. Następnego dnia odcedź kaszę na sicie. Przełóż do miski, dodaj dwa pokrojone banany i całość zblenderuj na gładką masę. Może to chwilę potrwać, ale kasza ładnie się zmiksuje. Masa będzie dosyć gęsta, dodaj wody - tyle żeby konsystencja była trochę gęstsza niż na ciasto naleśnikowe. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić ciasto na placki miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy - ilość według uznania.



3. Patelnię do naleśników (lub zwykłą teflonową) wysmaruj małą ilością oliwy, dobrze rozgrzej i zacznij smażyć placki. Nakładaj po łyżce masy i formuj placuszki. Smaż na złoto z obu stron i przełóż na papierowy ręcznik. Jeśli potrzeba, ponownie posmaruj patelnię oliwą. Placki gotowe - teraz pozostaje wybrać ulubione dodatki.



Smacznego :)


Gotuj w zdrowym stylu

12 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter