czwartek, 16 lipca 2015

Tarta z bobem i cukinią


Witajcie :) 
Pierwszą falę upałów mamy za sobą, więc zanim przybędzie do nas następna proponujemy wypróbować dzisiejszy przepis :) Sezon na młody bób powoli się kończy więc staramy się go jeść ile się tylko da. Stąd pomysł na wypróbowanie przepisu na bobotartę z gazetki Moje Gotowanie nr6/2014r. Jako, że pierwotna wersja miała wg nas kilka niedociągnięć podajemy naszą wersję, która nieskromnie mówiąc wynosi ciasto na wyżyny ;) Taką tartą naje się ok 6 do 8 osób, w zależności jak bardzo głodne będą.


Składniki:
na ciasto:
pół kostki masła/margaryny
1 jajko
1,5 szklanki mąki
spora szczypta soli
1 łyżka śmietany 18%

na farsz:
450g bobu
mała cukinia
3 małe cebulki
100ml śmietany 18%
5 jajek
150g sera feta
łyżka suszonej bazylii
łyżeczka słodkiej papryki
kawałek parmezanu

Przygotowanie:
1. Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wysyp na blat i wsiekaj w nią zimną margarynę (pokrojoną na małe kawałki), następnie dodaj sól, jajka oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i schowaj na 15 minut do zamrażarki. Po wyjęciu rozwałkuj je, wyłóż dokładnie dno i boki formy, a na koniec nakłuj spody widelcem. Piecz przez ok 20-30 minut w 180°C.

2. W trakcie gdy ciasto się piecze ugotuj bób - zalej go wrzątkiem, wsyp czubatą łyżeczkę soli i gotuj ok 20 minut. Następnie przelej go zimną wodą i obierz z łupinek. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól odrobinę, a po kilku minutach odciśnij porządnie zgromadzony płyn.

3. Pokrój cebulę i podsmaż ją na patelni przez 2 minuty, po czym dodaj wyciśniętą cukinię i podsmaż razem ok 10 minut.


4. Do miski wlej śmietanę i wbij jajka, i dokładnie je połącz. Następnie dodaj sól, pieprz, bazylię, słodką paprykę, obrany bób, podsmażoną cukinie z cebulką, rozdrobnioną fetę i połowę startego parmezanu (ok 3 łyżki).


5. Całość wymieszaj starannie, wylej na wcześniej podpieczony spód, a na koniec posyp całość startym parmezanem. Tartę piecz ok 25 minut w 180°C. Po upływie tego czasu patyczek włożony w środek tarty powinien być suchy, jeśli jednak nie jest podpiecz całość jeszcze kilka minut.

Nasze oceny:

Basia: Spód tarty jest idealnie kruchy, a nadzienie pyszne. Smak bobu jest mocno wyczuwalny, ale fajnie komponuje się z reszta składników. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam wytrawne tarty, a ta jest w moim top 3. Bób i cukinia świetnie razem smakują, a parmezan podkręca smak na wyższy poziom. Moja ocena: 10/10.

13 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter