Witajcie :)
Dziś mamy dla Was szybki i prosty przepis na piątkowy obiad lub kolację. Jeśli nie jecie mięsa, a tradycyjnie przygotowywane warzywa Was trochę znudziły, proponujemy upiec kalafiora :) W naszych rodzinach kalafior był zawsze podawany w ten sam sposób - ugotowany i polany bułką tartą. Pyszności! Ale jak już wspomniałyśmy, odrobinę wieje nudą, dlatego też zaczerpnęłyśmy pomysł na pieczonego kalafiora z najnowszego wydania "Moje Gotowanie".
Składniki:
średniej wielkości kalafior
1,5 szklanki bułki tartej
pół szklanki startego parmezanu
2 duże jajka
dip:
ok 200g jogurtu naturalnego
1,5 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
oregano
Przygotowanie:
1. Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem. Jajka roztrzep.
2. Każdą różyczkę zanurzaj najpierw w jajku, a następnie w bułce z serem. Obtoczonego kalafiora wyłóż na blachę z papierem do pieczenia.
3. Różyczki piecz ok 20-30 minut w temperaturze 200ºC, aż lekko się zarumienią. W czasie gdy kalafior się piecze przygotuj dip - połącz wszystkie składniki razem i dodaj szczyptę soli do smaku.
Pieczony kalafior sam w sobie jest lekko suchy, dlatego warto go podawać z dipem czosnkowym :)
Mmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, z chęcią taki spróbuję zrobić bo jestem pewna, że smakuje rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! A ja uwielbiam kalafior w bułce tartej, nigdy się nim nie mogę najeść :)
OdpowiedzUsuńPycha, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczonego kalafiora ,ale bez bułki tartej.
OdpowiedzUsuń