Kochani,
Dzisiaj bardzo prosty i szybki deser, który za każdym razem możecie przygotować w innym smaku. To od Was zależy, jaką galaretkę dodacie - my wybrałyśmy cytrynową, ale inne też sprawdzą się świetnie. Ciasto nie wymaga dużo uwagi ani czasu, możecie przygotować je na ostatnią chwilę, a przed podaniem trzymać w lodówce, wtedy masa smakuje najlepiej. Jest to deser idealny na upały - nie trzeba go piec, nie jest za słodki i szybko można go zrobić. Przepis znaleziony w gazetce "Przepisy czytelników".
Dzisiaj bardzo prosty i szybki deser, który za każdym razem możecie przygotować w innym smaku. To od Was zależy, jaką galaretkę dodacie - my wybrałyśmy cytrynową, ale inne też sprawdzą się świetnie. Ciasto nie wymaga dużo uwagi ani czasu, możecie przygotować je na ostatnią chwilę, a przed podaniem trzymać w lodówce, wtedy masa smakuje najlepiej. Jest to deser idealny na upały - nie trzeba go piec, nie jest za słodki i szybko można go zrobić. Przepis znaleziony w gazetce "Przepisy czytelników".
Składniki - mała blaszka:
2 opakowania herbatników
1 galaretka cytrynowa
250 ml śmietany 36%
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki suszonej żurawiny
Polewa:
3 łyżki mleka
100g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim ciasno herbatniki. Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudź. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej wystudzoną galaretkę, jogurt grecki, sok z cytryny, żurawinę i delikatnie wymieszaj.
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki suszonej żurawiny
Polewa:
3 łyżki mleka
100g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim ciasno herbatniki. Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudź. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej wystudzoną galaretkę, jogurt grecki, sok z cytryny, żurawinę i delikatnie wymieszaj.
2. Krem cytrynowy wyłóż na herbatniki. Przemieszaj dokładnie masę, żeby żurawina nie zebrała się w jednym miejscu. Na wierzchu ułóż warstwę ciastek. Wstaw ciasto do lodówki i przygotuj polewę. Mleko wlej do rondelka i wrzuć czekoladę połamaną na kawałki - podgrzewaj cały czas mieszając do czasu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Polej deser czekoladą i ponownie wstaw do lodówki (masa szybko zastyga - 30 minut przed podaniem wystarczy).
Nasze oceny:
Basia: Jest to błyskawiczny deser, który smakuje wszystkim - nie za słodki, idealny na lato. Moja ocena: 10/10.
Julka: Fajny pomysł na ciast, zwłaszcza w upalne dni kiedy nie mamy ochoty stać przy gorącym piekarniku :) Następnym razem zamienię żurawinę na suszone morele. Moja ocena: 8/10.
Świetne ciacho. Bardzo lubię cyrtynowe smaki i się z chęcią na nie skuszę :-)
OdpowiedzUsuńmmm brzmi i wygląda bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie sie prezentuje!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńApetyczne.
OdpowiedzUsuńWygląda pyszniasto :) Zrobiłabym, ale nie mam miksera ;(
OdpowiedzUsuńBoskie ciasto! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i bez piekarnika. Lubię takie ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam