Dziś mamy dla Was wpis z cyklu "Wyzwanie kulinarne 2015" - Twój ulubiony kolor w roli głównej. Każda z nas ma swój kolor: Basia najbardziej lubi czarny, natomiast Julka fiolet. Jednak trudno wyczarować coś naturalnie fioletowego lub czarnego więc po małej dyskusji uzgodniłyśmy, że stawiamy na zieleń szpinaku. Obie uwielbiamy szpinak w każdej postaci, choć ten świeży jest jednak najlepszy. Dlatego też korzystając z jego dostępności przyrządziłyśmy pyszny szpinakowy dip w towarzystwie gryczanych podpłomyków z przepisu Kingi Paruzel.
Składniki:
Podpłomyki
70g mąki pszennej
30g mąki gryczanej
duża szczypta soli
pół szklanki ciepłej wody
łyżka oleju
suszone oregano
dip
150g świeżego szpinaku
pół łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
szalotka
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
200g jogurtu greckiego
100g sera feta
szczypior z dymki
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Zacznij od zrobienia dipu. Na patelni podgrzej olej i wrzuć na nią drobno posiekaną szalotkę z czosnkiem. Po około minucie dodaj umyte liście szpinaku i smaż dalej, często mieszając. Po około 3 minutach warzywa będą gotowe - przełóż je wtedy do miski i zmiksuj całość. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku.
2. Mąki wymieszaj z solą i łyżką oregano w dużej misce. Stopniowo dolej bardzo ciepłą wodę, cały czas mieszając. Następnie przełóż ciasto na stół i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok 4 mm i przy pomocy szklanki wycinaj okrągłe placki. Piecz na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu do momentu, gdy nabiorą złotego koloru.
Nasze oceny:
Basia: Dip i podpłomyki to genialna przekąska na imprezę. Szybko się ją przygotowuje i smakuje wszystkim. Dip jadły nawet te osoby, które nie przepadają za szpinakiem. Moja ocena: 10/10.
Julka: Świetny dip, który sprawdzi się na imprezach z różnymi przekąskami. Nad podpłomykami trzeba trochę popracować np. dodać trochę ostrej papryczki by podkręcić ich smak. Moja ocena: 9/10.
Super przekąską, zrobi wrażenie na gościach :)
OdpowiedzUsuńnigdy czegoś podobnego nie robiłam, bardzo podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam podpłomyki, to dla mnie taki smak dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńZarówno dip jak i podpłomyki wyglądają przepysznie i chętnie bym takie cudo teraz zjadła ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczna przekąska, śliczne podpłomyki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńJakie ciekawe podpłomyki :) W sam raz na imprezę :)
OdpowiedzUsuńO jak pysznie, super pomysł! :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają, pyszna przekąska!
OdpowiedzUsuńWow, dla mnie to po prostu rewelacja. Muszę wypróbować przepis na podpłomyki i dip!
OdpowiedzUsuń