Szukając inspiracji do kolejnych wpisów, przypomniałyśmy sobie o naszych początkach blogowania i naszła nas ochota na frittatę, czyli rodzaj omletu z warzywami. Niby banalna w wykonaniu, ale jej smak, przy odpowiednim doprawieniu potrafi zwalić z nóg :)
Dzisiejsza wersja idealnie nadaje się na letnie posiłki, dodatek cukinii oraz sera feta zawsze się sprawdza. Ale to tylko inspiracja, nie bójcie się dodawać do frittaty na co tylko macie ochotę.
Dzisiejsza wersja idealnie nadaje się na letnie posiłki, dodatek cukinii oraz sera feta zawsze się sprawdza. Ale to tylko inspiracja, nie bójcie się dodawać do frittaty na co tylko macie ochotę.
Składniki (dla 2 osób):
1 cukinia
4 jajka
1/3 opakowania sera feta
oregano, słodka papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju/oliwy wrzuć umytą i pokrojoną w plastry cukinię. Smaż na średnim ogniu ok 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, przemieszaj i odstaw na bok.
2. Jajka roztrzep ze sporą szczyptą soli, pieprzu, łyżeczką oregano i łyżeczką słodkiej papryki. Mieszankę jajeczną wlej na rozgrzaną patelnię, dorzuć przygotowaną wcześniej cukinię oraz rozkruszony palcami ser feta. Całość smaż kilka minut, aż spód zacznie się rumienić. Następnie przy pomocy szerokiej łopatki (lub dużego talerza) przewróć frittatę na drugi bok i podsmaż jeszcze kilka minut.
3. Frittata smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, najlepiej z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
Nasze oceny:
Basia: Uwielbiam frittaty z różnymi dodatkami - jest to świetny pomysł na naprawdę szybkie i sycące danie. Moja ocena: 10/10.
rzeczywiście letnie danie, świetne na szybki i lekki obiad:)
OdpowiedzUsuńOj dziewczyny dałybyście kawałeczek z dostawą do domu :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMniam, idealna na takie upały :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) Lubię takie lekkie dania :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś takie przygotować! Na pewno zrobi furorę!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńna lato idealne danie:)
Już czuję jem smak i zapach :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńŚwietne składniki, super połączenie:) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, ale z cukinią jeszcze nie robiłam. Mój błąd! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł na szybki obiad, gdy nie ma się czasu lub chęci na pichcenie :)
OdpowiedzUsuńZ cukinią jeszcze nie robiłem. Brzmi znakomicie! :)
OdpowiedzUsuń