Witajcie :)
Rabarbar powoli się kończy, dlatego my postanowiłyśmy wykorzystać go do przetworów. Nie ma nic pyszniejszego niż domowy dżem z truskawkami i rabarbarem - uwierzcie, że pasuje do wszystkiego - nawet do naleśników szpinakowych. A na koniec notki mamy dla Was mini recenzję z pierwszej łódzkiej konferencji - Łódź Bloguje.
Rabarbar powoli się kończy, dlatego my postanowiłyśmy wykorzystać go do przetworów. Nie ma nic pyszniejszego niż domowy dżem z truskawkami i rabarbarem - uwierzcie, że pasuje do wszystkiego - nawet do naleśników szpinakowych. A na koniec notki mamy dla Was mini recenzję z pierwszej łódzkiej konferencji - Łódź Bloguje.
Składniki (na 3 słoiki):
500g truskawek
500g rabarbaru
250g cukru
1 łyżka octu balsamicznego
starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. Truskawki i rabarbar dokładnie umyj. Rabarbar
oczyść z twardych włókien i pokrój na małe kawałki.
W garnku lub dużej patelni roztop cukier (mieszając co chwilę). Dodaj pokrojony rabarbar i startą skórkę z cytryny.
W garnku lub dużej patelni roztop cukier (mieszając co chwilę). Dodaj pokrojony rabarbar i startą skórkę z cytryny.
2. Całość smaż na niewielkim ogniu przez około 15 min
(cały czas mieszając). Dodaj truskawki i łyżkę octu balsamicznego -
mieszaj cały czas. Smaż owoce przez kolejne 15-20 minut.
3.Dżem powinien
zgęstnieć - przełóż go do wyparzonych słoików, dokładnie zamknij, ustaw
do góry nogami i ostaw żeby wystygły.
Ps. Pamiętajcie, że takie powidła z czasem ciemnieją ;)
Nasze oceny:
Basia: Mój ulubiony domowy dżem :) Smakuje świetnie z naleśnikami, pieczywem i bez żadnych dodatków. Moja ocena: 10/10.
Julka: Powidła, które trzeba chować przed pozostałymi domownikami - tak powinien się nazywać nasz dżem ;) Smakował wszystkim dzięki temu, że dzięki cytrynie jest lekko kwaskowy. Moja ocena: 10/10.
Wczoraj miałyśmy przyjemność wziąć udział w pierwszej konferencji dla łódzkich blogerów. Ekipa Łódź Bloguje (klik) zorganizowała naprawdę fajną akcję, z ciekawymi wykładami m.in o tym jak blogować zgodnie z prawem, kim jest dobry bloger, jak również warsztaty marketingowe i fotograficzne. Zajęcia odbywały się w Art_Inkubatorze przy ulicy Tymienieckiego 3, a podczas przerw mogliśmy wstąpić na kawę do knajpy Tektura Kawa&Bistro (klik).
Z tego miejsca jeszcze raz chciałyśmy podziękować organizatorom za super
inicjatywę oraz sponsorom bez których, konferencja nie mogłaby się
odbyć:
Art_Inkubator
Betty Baboo
Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju Regio
Centrum Komputerowe ZETO S.A.
Costa Coffee
Dwukroopek
Fit Fabric
Green Spoon
House of Sushi
Jaga Cafe
John Lemon
Karmello
Kupiec
Łódź Kreuje
My Scandi
Nasza Księgarnia
Piknik
PGE Dystrybucja S.A.
Publicat S.A.
Skrzynka Smaku
The Mexican
Tkalnia Zagadek
Zrobię taki dżem koniecznie:)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony dżemik :-) teraz przerabiam truskawki z miętą :-)
OdpowiedzUsuńdomowy dżemik najlepszy!
OdpowiedzUsuńMam ogrooomną słabość do domowych przetworów. Z chęcią skusiłabym się na słoiczek Waszego dżemu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam go :)
OdpowiedzUsuńSuper, że konferencja się podobała. Dziękuję za miłe słowa ;) Kasia z ekipy Łódź Bloguje
OdpowiedzUsuńZałapaliśmy się na zdjęcie (rozmawiamy z Kamilem, który prowadził konferencję) :) Nam też spotkanie bardzo się podobało :) Czekamy na kolejne.
OdpowiedzUsuńteż już swoją zrobiłam, pychota :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten dżem!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, dżem jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńPyszny dżem, lato zamknięte w słoiczku :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe słowa :) Pozdrawiamy, Łódź Bloguje :)
OdpowiedzUsuń