Dzisiaj przychodzimy do Was z pożywnym obiadem dla całej rodziny - chilli con carne. Jest to danie jednogarnkowe, dlatego nie ma przy nim dużo brudzenia. Przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 min i nie musicie cały czas stać przy kuchence. Ważne, żeby zamieszać potrawę raz na jakiś czas. My podajemy chilli najczęściej z ryżem, ale bardzo dobrze smakuje też z plackami tortilli. Jesteśmy prawie pewne, że danie smakuje jeszcze lepiej następnego dnia (gdy składniki się przegryzą), ale nie udało nam się jeszcze tego sprawdzić, bo nasze rodziny zjadają je od razu ;)
Pomysł zaczerpnięty z książki "Pyszne 25".
Pomysł zaczerpnięty z książki "Pyszne 25".
Składniki (dla 4 osób):
500 g mielonej wołowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego
3 cebule
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki cynamonu
150 ml wody
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W szerokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i po 2 minutach smażenia dodaj pokrojoną papryczkę chilli, słodką mieloną paprykę, oregano, cynamon i kminek. Całość smaż przez minutę ciągle mieszając.
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W szerokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i po 2 minutach smażenia dodaj pokrojoną papryczkę chilli, słodką mieloną paprykę, oregano, cynamon i kminek. Całość smaż przez minutę ciągle mieszając.
2. Do garnka dołóż mielone mięso, dobrze wymieszaj i smaż kilka minut. Gdy mięso zmieni kolor na jaśniejszy dodaj pomidory i wodę. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 min.
3. Paprykę pokrój w kostkę (usuwając wcześniej gniazda nasienne) i dodaj do gotującej się potrawy. Po około 5 minutach dołóż czerwoną fasolę, wymieszaj i dopraw do smaku. Po kolejnych 5 minutach spróbuj dania i jeśli mięso i warzywa będą odpowiednio miękkie, podawaj.
Smacznego.
Nasze oceny:
Basia: Pyszne, sycące i bardzo aromatyczne danie. Idealne na leniwe weekendy. Moja ocena: 9/10.
Julka: Uwielbiam chili con
carne. Nasze wyszło bardzo smaczne, ale następnym razem dodam kukurydzę
dla dopełnienia smaku. Moja ocena: 9/10.
Jak ja lubię Chili con carne! Wygląda super!
OdpowiedzUsuńChili con carne zawsze dobre, ale nie używaj Dawtony.... wiem jak produkują... masakra
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam, a bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńO, pycha, pycha! :))
OdpowiedzUsuńCzekam na jakiś wegetariański obiad! :)
OdpowiedzUsuń:) niedługo na pewno się pojawi :) pozdrawiamy
UsuńWspaniały obiad!
OdpowiedzUsuńtaki obiadek-zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńRobiłam go chyba tylko raz w życiu, ale smakowało mi baardzo :)
Wasza wersja też kusi i kto wie, kto wieee :)
lubię a dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuńPyszny miałyście obiadek. Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie :) Regularnie gości na naszym stole :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym taki obiadek! Pyszota :)
OdpowiedzUsuńJa się jeszcze do chili con carne nie przekonałam:) Jadłam parę razy, ale to nie moje smaki:)
OdpowiedzUsuńBaaardzo fajny smak, lubię lubię:)
OdpowiedzUsuń