wtorek, 3 września 2013

Ryż w czekoladzie czyli wspomnienia z dzieciństwa


Witajcie :) Każdy z nas ma czasem ochotę na słodkości, a te niestety mają zazwyczaj dużo kalorii. Dlatego dziś proponujemy Wam ryż w czekoladzie, jeśli przygotujecie z niego ciasteczka to jedna porcja będzie mieć mniej niż 60 kalorii Zdecydowanie polecamy wykorzystanie ryżu jako dodatku do jogurtu lub jako mniej kalorycznej przekąski do szkoły lub pracy. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".




Składniki: 
200g mlecznej czekolady
100-120g dmuchanego ryżu
łyżka miodu





Przygotowanie: 
1. Czekoladę połam na kawałki i roztop w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj co jakiś czas, by czekolada dobrze się rozpuściła.

2. Gdy czekolada przyjmie płynną postać, dodaj miód i wymieszaj.

3. Dodawaj dmuchany ryż, po jednej garści, cały czas mieszając i zdejmij miskę z ognia. Gdy wszystkie ziarna będą pokryte czekoladą masz 3 opcje do wyboru.


4. Nasze propozycje:
   a. nałóż ryż do plastikowej miski i mocno go ubij. Wstaw do lodówki na kilka godzin i pokrój na batoniki.
   b. nałóż ryż do foremek na muffinki, ugniatając go rękoma w kulki i również wstaw na jakiś czas do lodówki.
   c. zostaw sobie trochę luźnych ziarenek i dodawaj do jogurtu lub ulubionego muesli :)



Nasze oceny:

Basia: pyszna i zdrowa przekąska, idealna do zabrania do pracy. Następnym razem dodam ten ryż do jogurtu:) Moja ocena: 9/10

Julka: Super pomysł na lekko odchudzonego batona. Idealna propozycja dla osób, które są na diecie ale nie mogą się oprzeć czekoladowym słodkościom - 2 ciastka nie sprawią, że przytyjemy ;) Moja ocena: 10/10.

6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter