niedziela, 8 września 2013

Dip z suszonych pomidorów i czarnych oliwek


Witajcie:) to nasz 100 post :) dziś mamy dla Was dip z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami, który możecie wykorzystać na kilka sposobów. Dip jest bardzo aromatyczny, lekko czosnkowy i świetnie komponuje się z pieczywem. Do tego jest prosty do zrobienia, nie brudzi się przy nim praktycznie żadnych naczyń, i przyrządza się go błyskawicznie. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".

Składniki: 
85g suszonych pomidorów
80g czarnych oliwek bez pestek
4 świeże pomidory
kilka odsączonych kaparów (z zalewy od pomidorów)
1 łyżka oregano
3-4 łyżki zalewy z pomidorów
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Suszone pomidory wyjmij ze słoika i przekrój na mniejsze części, by ułatwić pracę miksera. Oliwki opłucz i przekrój na połówki. Świeże pomidory umyj i grubo posiekaj. Połącz razem: zalewę, oregano, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i cukier.

2. Włóż wszystkie składniki do miksera, zmiksuj i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

3. Dip nadaje się na imprezę jako sos do chipsów/nachosów, ale także jako pasta do smarowania kanapek lub sos do makaronu.

Nasze oceny:

Basia: Ten dip jest przepyszny:) Jeśli ktoś jest fanem suszonych pomidorów tak jak ja, na pewno sos mu zasmakuje:) Moja ocena: 10/10

Julka: Uwielbiam śródziemnomorską pastellę do kanapek, a nasz dip bardzo ją przypomina. Jest idealny do smarowania kanapek. Moja ocena: 10/10.

2 komentarze:

  1. <3 <3 <3 <3
    I gratuluję 100 postu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam tę Pastellę, mniam ^^. Jakby suszone pomidory nie były takie drogie, to pewnie robiłabym taką co tydzień, skoro ją przypomina :D. A może wypróbujecie dla nas jakiś przepis na domowe suszone pomidory?

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter