czwartek, 12 września 2013

Babeczkowe love :)

Witajcie,
Zapraszamy Was dzisiaj na pyszne, waniliowe muffinki z lekkim kremem i owocami. Takie babeczki chodziły za nami już od dawna. Wreszcie znalazłyśmy przepis na idealne, wilgotne ciasto, które można dowolnie modyfikować i łączyć z różnymi składnikami (klik). Krem zrobiłyśmy ze śmietanki, mascarpone i konfitury malinowej. Jednak i bez niego muffinki smakują wyśmienicie. Polecamy.

Składniki:

szklanka cukru
113g masła
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka




Krem:
200ml śmietanki kremówki
200g mascarpone
200g konfitury malinowej
*owoce do dekoracji








Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodaj jajka i ekstrakt waniliowy.


2. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie dodaj je do ubijanej masy. Na koniec powoli wlej mleko i wymieszaj całość - tylko do połączenia składników. 



3. Przełóż ciasto do foremek, napełniaj je do połowy wysokości. Polecamy nakładać ciasto łyżką do lodów lub dużą łyżką. Piecz babeczki ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. 



4. Przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Mascarpone wymieszaj z konfiturą i dodaj do śmietany, delikatnie wymieszaj. Nakładaj na ostudzone babeczki. Udekoruj owocami. Wstaw do lodówki, żeby krem lekko zastygł.
Smacznego


Nasze oceny:

Basia: Jest to mój ulubiony przepis na muffinki. Ciasto jest delikatne i naprawdę wilgotne. Długo zachowuje świeżość. Moja ocena: 10/10.


Julka: Fajny pomysł na wykorzystanie jeżyn, które najczęściej jadłam do tej pory w dżemach lub same Muffinki są pyszne i wilgotne nawet kilka dni - oczywiście o ile ich nie zjecie ;D Moja ocena: 10/10.

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter