czwartek, 13 października 2022

Gulasz dla zabieganych

Obiad podano. Dziś gulasz i kluski na parze. Do tego kefir, ogórek kiszony i idealny posiłek gotowy. Gulasz wczoraj się wolno gotował, dlatego dzisiaj nie trzeba już czekać, aż się zrobi. Dzięki temu smaki się lepiej przegryzły, a ja mam czas dla siebie.

Łapcie przepis na ulubiony gulasz. I koniecznie dajcie znać, czy lubicie pampuchy na słodko, czy z wytrawnymi dodatkami?

 
Składniki:

  • 500g mięsa z szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz, oczyść i pokrój w kostkę. Posyp solą, pieprzem, paprykami. Wymieszaj, tak, żeby mięso było całe obtoczone przyprawami. Cebulę i czosnek pokrój w plasterki. 

W garnku rozgrzej olej, podsmaż mięso, a jak zacznie być rumiane wrzuć czosnek i cebulę. Marchewki obierz i pokrój w plastry, papryki w kostkę, wrzuć do mięsa, wymieszaj i smaż 5 minut, a następnie zalej wszystko bulionem. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i duś całość około godzinę, do miękkości mięsa. 

Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, gotuj jeszcze 5 min. Spróbuj sos, czy nie trzeba doprawić. Podawaj z papmuchami, ziemniakami albo z pieczywem.

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter