Obiad podano. Dziś gulasz i kluski na parze. Do tego kefir, ogórek kiszony i idealny posiłek gotowy. Gulasz
wczoraj się wolno gotował, dlatego dzisiaj nie trzeba już czekać, aż się
zrobi. Dzięki temu smaki się lepiej przegryzły, a ja mam czas dla siebie.
Łapcie przepis na ulubiony gulasz. I koniecznie dajcie znać, czy lubicie pampuchy na słodko, czy z wytrawnymi dodatkami?
Składniki:
-
500g mięsa z szynki
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
-
2 czerwone papryki
- olej do smażenia
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz, majeranek
- 500 ml bulionu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz, oczyść i pokrój w kostkę. Posyp solą, pieprzem, paprykami. Wymieszaj, tak, żeby mięso było całe obtoczone przyprawami. Cebulę i czosnek pokrój w plasterki.
W garnku rozgrzej olej, podsmaż mięso, a jak zacznie być rumiane wrzuć czosnek i cebulę. Marchewki obierz i pokrój w plastry, papryki w kostkę, wrzuć do mięsa, wymieszaj i smaż 5 minut, a następnie zalej wszystko bulionem. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i duś całość około godzinę, do miękkości mięsa.
Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, gotuj jeszcze 5
min. Spróbuj sos, czy nie trzeba doprawić. Podawaj z papmuchami,
ziemniakami albo z pieczywem.
lubię gulasze!
OdpowiedzUsuń