Co zrobić, gdy zostanie Wam pieczywo? Gdy jest już twarde, suche i nie nadaje się na kanapki? Na pewno nie powinno się go wyrzucać! Przyda się jeszcze.
Jednym z pomysłów na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest przygotowanie
✨ tostów francuskich ✨
Dzisiaj mam dla Was wersję na słodko, z chałką i owocami.
Zapiszcie sobie przepis na później, żeby nie umknął.
I koniecznie dajcie znać, jak Wy wykorzystujecie stare pieczywo.
Składniki:
-
pół chałki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- łyżeczka cukru waniliowego
Dodatki: - ulubiony krem/miód/dżem
- banan/borówki/inne owoce
Przygotowanie:
W misce roztrzep jajko, dodaj mleko i cukier waniliowy. Chałkę pokrój na plastry. Maczaj każdy kawałek chałki w jajku. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła i ułóż kawałki chałki. Smaż, przekręcając co jakiś czas na drugą stronę. Pieczywo ma się zarumienić, wchłonąć jajko i być chrupiące z zewnątrz. U mnie trwało to ok. 6 min.
Przełóż na talerz, posmaruj kremem i udekoruj owocami. Smacznego.
Uwielbiam takie śniadania na słodko.
OdpowiedzUsuńWłaśnie najfajniejsze w tych śniadaniach jest to, że wszyscy je lubią :D
Usuńmoje śniadaniowe smaki!
OdpowiedzUsuńCieszę się i polecam wypróbować przepis :D
Usuń