Co zrobić, gdy zostanie Wam pieczywo? Gdy jest już twarde, suche i niesmaczne? Na pewno nie powinno się go wyrzucać! Przyda się jeszcze.
Jednym z pomysłów na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest przygotowanie tostów francuskich. Często robię wersję na słodko, z chałką i owocami.
Dziś jednak naszła mnie ochota na tosty na słono. Jest to świetny pomysł na szybkie śniadanie dla osób, które wolą zacząć dzień wytrawnie.
Zapiszcie sobie przepis na później, żeby nie umknął.
- 1 czerstwa bułka/ 3 kromki dowolnego chleba
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz
- szczypta suszonej bazylii
- 1 pomidor
- 1/2 cebuli
- 2 plastry chudej wędliny
- 2 plastry żółtego sera/mozzarelli/tofu (według uznania)
- 1 łyżka sosu słodko kwaśnego/keczupu/smakowej oliwy (co lubisz)
Przygotowanie:
W misce roztrzep jajko, dodaj mleko, bazylię, sól i pieprz. Bułkę pokrój na trzy plastry (jeśli jest gruba, możesz pokroić na więcej). Maczaj każdy kawałek bułki w jajku. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i ułóż kawałki bułki. Smaż, przekręcając co jakiś czas na drugą stronę. Pieczywo ma się zarumienić, wchłonąć jajko i być chrupiące z zewnątrz. U mnie trwało to ok. 6 min.
Gdy bułki będą się smażyć, posiekaj drobno pomidora, cebulę, wędlinę i ser. Wlej łyżkę sosu/oliwy/keczupu. Użyj to, co lubisz najbardziej. Dopraw odrobiną soli (sos jest słony) i pieprzem.
Apetyczne tosty francuskie :)
OdpowiedzUsuń