A jak polejecie je polewą czekoladową, to nikt się nie zorientuje, że to jest zdrowe ciasto. Polecam.
Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):
- 1 cukinia ok. 250g
-
1 szklanka maki orkiszowej (może być owsiana)
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
3 łyżki kakao
-
2 banany
-
150g suszonych daktyli
- 4 łyżki masła orzechowego
-
3 banany
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj szczyptę soli, odstaw na
kilkanaście minut, odciśnij nadmiar wody.
Daktyle zalej wodą i namocz, żeby się łatwiej miksowało.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.
Banany zmiksuj z daktylami (wodę z moczenia odlej) i masłem orzechowym - ja
użyłam blendera, miksowałam stopniowo. Dodaj masę do mąki, wymieszaj i dołóż
cukinię.
Jajka ubij na jasną puszystą masę, dodaj do pozostałych składników i
delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, wylej do tortownicy wyłożonej papierem
do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 20 cm).
Piecz ok. 35 minut w 180 C.
super ciacho! można zjeść bez wyrzutów sumienia:)
OdpowiedzUsuńFajny,zdrowy i na czasie przepis :) akurat mam cukinie to juz wiem co z niej zrobie :)
OdpowiedzUsuń