poniedziałek, 7 czerwca 2021

Gofry twarogowe

 

Dzisiaj mam coś ekstra dla miłośników słodkości.
Gofry twarogowe z truskawkami i jogurtem (lub innym ulubionym dodatkiem).

Pomyślicie sobie pewnie, że nie każdy ma w domu gofrownicę. To prawda. Ale nie martwcie się. Mam na to rozwiązanie. Możecie z tego ciasta usmażyć placuszki i dodać do nich np. truskawki. Wychodzą równie pyszne jak gofry.


Składniki (
na 9-10 gofrów w zależności od gofrownicy):

  • kostka chudego twarogu (250g)
  • 2 jajka
  • 3/4 - 1 szklanki mleka (należy wlewać stopniowo i sprawdzać konsystencję)
  • 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru

Przygotowanie:

Do miski przełóż twaróg, wbij jajka i zblenduj na masę. Możesz twaróg rozgnieść widelcem.
 

Do masy wlej olej, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i ksylitol. Wymieszaj. Na ten moment ciasto będzie bardzo gęste. Zacznij wlewać mleko. Mieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu, który spływa z łyżki (widać to na ostatnim filmiku).
 

Rozgrzej gofrownicę lub patelnię, jeśli smażysz placki. Nakładaj po dwie łyżki ciasta na gofra/placek. Smaż do uzyskania złotego koloru po obu stronach. W placki możesz powtykać kawałki truskawek. Podawaj na ciepło lub zimno.




2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter