niedziela, 14 marca 2021

Kostka kokosowa (kudłacze, lemingi)


Kostka kokosowa, kokosanki, kudłacze, lemingi - jest wiele nazw dla tych ciasteczek. Ale jedno jest pewne! Nikt nie może się oprzeć czekoladowo-kokosowym słodkościom. Wersja tradycyjna zawiera sporo cukru, ja zmieniłam go na ksylitol. Znacie? Lubicie? Polecam do kawy. Miłego dnia 😘


Składniki:

  • 450g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • 200g ksylitolu
  • 3/4 szklanki mleka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 3 łyżki miodu

Polewa:

  • 1/2 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka

Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia


Przygotowanie:

Jajka ubij z ksylitolem na puszystą masę. Dodaj 2-3 krople aromatu, miód, mleko, miękkie masło. Zmiksuj. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blaszka 20*20 cm). Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok 25 min. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wystudź i pokrój w kostkę. 

Przygotuj polewę. W rondelku na małym ogniu rozpuść kakao, olej kokosowy, miód, ekstrakt waniliowy i mleko. Zagotuj, wymieszaj i od razu zdejmij z ognia. W ciepłej (ale nie gorącej) polewie maczaj kostki ciasta i obtaczaj w wiórkach kokosowych.  


 

8 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter