poniedziałek, 29 marca 2021

Jajka zapiekane z pomidorami i cebulką


Jajka zapiekane z pomidorami i cebulką to fajny pomysł na urozmaicenie śniadania. Wyobraźcie sobie płynne żółtko, które po nakłuciu widelcem rozlewa się w foremce i łączy z resztą składników 😍 Weźcie kromkę chleba i maczajcie w pomidorach. Pycha! Polecam na dobre rozpoczęcie dnia.   

* A jeśli macie ochotę, dołóżcie jeszcze inne warzywa, np. zielony groszek, paprykę albo suszone pomidory.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 pomidory
  • 4 plasterki szynki (lub innej wędliny)
  • sól, pieprz
  • szczypta czosnku granulowanego i ostrej mielonej papryki
  • łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie: 

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebula będzie złota, dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, a po kilku minutach pokrojone pomidory (ja nie obieram ze skóry, ale możesz obrać).

Smaż na małym ogniu ok 5 min, aż pomidory odparują większość płynu. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Wlej ocet balsamiczny. Smaż jeszcze minutę.

Niewielkie foremki do zapiekania (lub jedną większą) posmaruj masłem, na dno obu foremek wyłóż farsz pomidorowy. Na to delikatnie wbij jajka. Postaraj się, aby żółtka nie pękły (jeśli się nie uda, to też nic się nie stanie).

Posyp jajka solą i pieprzem i wstaw foremki na ok. 20 min do piekarnika. Obserwuj danie, wyjmij, gdy białka się zetną, a żółtko jeszcze będzie płynne. Podawaj od razu, posypane szczypiorkiem lub pietruszką.


 

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter