czwartek, 24 grudnia 2020

Piernik świątczny na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę możecie upiec nawet w wigilię. Od razu jest miękki i wilgotny. Dlatego jeśli jeszcze nie zdążyliście z przygotowaniem ciasta na święta, polecam. Jest naprawdę smaczny. Zamiast polewy czekoladowej posmarowałam go gotowym kremem z orzechami (bez cukru), ale polewa, czy lukier też się świetnie sprawdzą. Koniecznie do piernika dodajcie miód (zamiast cukru), najlepiej dobrej jakości. W końcu to piernik świąteczny!

 

Kochani! Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam spokoju i odpoczynku, czasu spędzonego z najbliższymi, z daleka od negatywnych myśli, za to ze szklanką grzanego wina (lub herbaty) i kawałkami ulubionego ciasta <3

 
Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki marmolady
  • 2/3 szklanki miodu
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • czubata łyżka kakao
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mleka

Przygotowanie: 

W rondelku rozpuść masło i miód, nie gotuj, trzymaj na ogniu tylko do rozpuszczenia składników. Wystudź. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier waniliowy. W drugiej misce połącz rozpuszczone (wystudzone) masło z miodem, jajko i marmoladę. Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych, na zmianę z mlekiem, ucieraj. 

Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok 50-55 min. Wbij patyczek w środek ciasta, jak będzie suchy, piernik jest gotowy. Po wystudzeniu udekoruj lukrem, polewą lub posyp cukrem pudrem.



 

Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter