wtorek, 14 stycznia 2020

Jajeczne muffinki z szynką, pomidorem i wędzonym twarogiem

Muffinki jajeczne podaję najczęściej na śniadanie. Jeśli nie zjemy wszystkich na raz (co się zdarza), wkładam je do pudełka, przechowuję w lodówce i zabieram ze sobą następnego dnia do pracy.  Możecie wybrać swoje ulubione dodatki, ale nie rezygnujcie z wędzonego twarogu - nadaje daniu wyjątkowy smak i aromat. Jeśli nie lubicie, albo nie możecie jeść twarogu, posypcie muffinki tartym, żółtym serem lub płatkami drożdżowymi. Smacznego.

Składniki na 8 sztuk:
4 jajka
1 mała czerwona cebula
kilka plasterków wędliny ( u mnie 3 plastry szynki)
1 pomidor
8 oliwek
sól, pieprz, czosnek granulowany
wędzony ser, po plasterku na każdą muffinkę
masło do smażenia

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. 
Cebulę, wędlinę, pomidora i oliwki posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Podsmaż, aż mocno się zarumienią. W foremkach na babeczki ułóż usmażone składniki. 
Do miski wbij jajka, przypraw solą (ale nie za dużo, ponieważ ser jest słony), pieprzem, odrobiną czosnku i dokładnie roztrzep widelcem. Masę jajeczną wylej do foremek.
Na wierzchu każdej muffinki pokrusz ser. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 min, aż masa urośnie, zetnie się, a wierzch zarumieni. Smacznego 🤗

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, pozdrawiam dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strange "water hack" burns 2lbs overnight

    Well over 160 000 men and women are using a easy and secret "water hack" to lose 1-2lbs every night in their sleep.

    It is painless and it works on anybody.

    You can do it yourself by following these easy steps:

    1) Get a clear glass and fill it with water half full

    2) And then do this amazing hack

    and you'll be 1-2lbs skinnier as soon as tomorrow!

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter