wtorek, 21 stycznia 2020

Gulasz z indyka z domowymi kopytkami

Gulasz z indyka z kopytkami to jedno z naszych ulubionych dań kuchni polskiej. Mięso z indyka jest zdrowszą alternatywą mięsa wieprzowego czy wołowego, a do tego jest delikatne, wręcz rozpada się pod widelcem. Gęsty i kremowy sos pachnie lasem, dzięki dodatkom suszonych grzybów i ziaren jałowca. Do tego tradycyjne kopytka, miękkie, rozpływające się w ustach. Idealny obiad podano do stołu. Polecam serdecznie. 
*Przepis pochodzi z książki Tomasza Jakubiaka pn. "Jakubiak lokalnie".
 
Składniki:

Gulasz
500g mięsa z uda indyka
garść suszonych grzybów
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 duży pomidor
4 ziarna jałowca
4 liście laurowe
łyżka masła
sól, pieprz, oliwa do smażenia
po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
100 ml wódki
2 szklanki bulionu drobiowego
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Kopytka:
500g ziemniaków
100g mąki
1 jajko
sól

Przygotowanie:

>>Gulasz<<
Grzyby namocz w zimnej wodzie. Udo z indyka pokrój w kostkę, przesmaż w garnku na oliwie. Cebulę i pomidora posiekaj w kostkę, selera w talarki, wrzuć warzywa do mięsa. Wsyp ziarna jałowca, liście laurowe, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn i włóż łyżkę masła. 

Grzyby odsącz i posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj do mięsa. Całość podlej wódką i chwilę pogotuj, żeby alkohol odparował. Dolej do garnka bulion, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Duś gulasz na wolnym ogniu przez 30 minut - mięso będzie się rozpadać, płyn odparuje, sos zgęstnieje.

>>Kopytka<<
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, posól i zagotuj. Gotuj do miękkości, ok 25 minut. Odcedź ziemniaki i od razu (jeszcze gorące) rozgnieć na gładkie puree. Wystudź.

Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj ziemniaki, zrób w środku wgłębienie i wbij w nie jajko. Całość posól i zagnieć gładkie ciasto, w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką (im mniej dodasz mąki, tym kopytka będą delikatniejsze).

Ciasto podziel na 4, z każdej uformuj wałeczek, nożem odkrawaj kawałki o szerokości ok. 2 cm. Wrzucaj kopytka na gotującą się osoloną wodę i gotuj przez ok 3-4 minuty, od czasu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.  W trakcie gotowania delikatnie przemieszaj wodę, aby kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiaj łyżką cedzakową. Podawaj z gulaszem.


6 komentarzy:

  1. domowe kopytka, ale mi narobiłyście ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszny obiad, domowych kopytek nie jadłam od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Your Affiliate Profit Machine is ready -

    And making money with it is as simple as 1--2--3!

    Here is how it all works...

    STEP 1. Choose which affiliate products you intend to promote
    STEP 2. Add some PUSH BUTTON TRAFFIC (this ONLY takes 2 minutes)
    STEP 3. See how the system explode your list and sell your affiliate products all on it's own!

    Are you ready to make money ONLINE?

    Your MONEY MAKING affiliate solution is RIGHT HERE

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter