czwartek, 9 stycznia 2020

Bezmięsne burgery ze szpinaku i ciecierzycy

Burgery ze szpinaku i ciecierzycy - przygotowane na próbę, ale na pewno będą się pojawiały na moim stole częściej! Delikatne, aromatyczne, bezmięsne. Ale nie martwcie się, przepis na te burgery nie jest czasochłonny. Długie stanie w kuchni i siekanie wielu składników Wam nie grozi. Dzięki temu zaoszczędzicie czas i szybko będziecie mogli cieszyć się przygotowanym daniem. Burgery możecie podać je tak jak ja, z bułką i warzywami (mamy wtedy bezmięsną wersję burgerów), z plackami tortilli albo z sałatką. Polecam.

Składniki:
1 puszka ciecierzycy
200g świeżego szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, ostra papryką

Przygotowanie:
Ciecierzycę odsącz z wody. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, gdy będzie złota, dodaj listki szpinaku i smaż kilka minut, aż zmięknie, a woda odparuje. Zdejmij z ognia. Do miski przełóż ciecierzycę, podsmażony szpinak, przeciśnięty ząbek czosnku. Zmiksuj składniki na masę, nie musi być idealnie gładka. 

Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i szczyptę ostrej papryki. Formuj dłońmi kotlety, układaj na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, lekko je spłaszcz. Smaż na małym ogniu, kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Przewracaj je delikatnie, ponieważ masa jest miękka. Podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. 

4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter