Pałeczki
kurczaka zapiekane w pomidorowym sosie tandori, ryż i orzeźwiająca
sałatka z mango to mój pomysł na kolorowy obiad. Danie można włożyć do lunch boxa i zabrać do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Smakowicie pachnie orientalnymi przyprawami, syci i rozgrzewa. Możecie też przygotować oddzielnie kurczaka i podać go na przykład z pieczywem. Słodka sałatka z mango sprawdzi się również jako samodzielna przekąska. Palce lizać!
*sos pomidorowy tandori i mango chutney użyłam gotowe, ze słoiczka.
*sos pomidorowy tandori i mango chutney użyłam gotowe, ze słoiczka.
Składniki:
Kurczak:
6 pałeczek kurczaka
słoik sosu pomidorowy kurczak tandori
sól, pieprz
słoik sosu pomidorowy kurczak tandori
sól, pieprz
Sałatka:
1 dojrzałe mango
2 pomidory
1 mała czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
mała czerwona cebula
sól, pieprz, świeża kolendra
3 łyżki mango chutney
2 pomidory
1 mała czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
mała czerwona cebula
sól, pieprz, świeża kolendra
3 łyżki mango chutney
Przygotowanie:
Kurczak:
Kurczaka przełóż do
naczynia, w którym będziesz piec, posyp solą, pieprzem, zalej sosem i
dobrze wymieszaj, aby mięso całe było pokryte sosem. Przykryj naczynie
folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą
noc). Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw naczynie z
mięsem przykryte folią aluminiową i piecz 30 min. Następnie zdejmij
folię aluminiową i zapiekaj jeszcze 20-25 minut. Mięso zarumieni się,
będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Ugotuj ryż i przygotuj
sałatkę.
Sałatka z mango:
Mango obierz, oddziel od
pestki, pokrój w kostkę. Pomidora i paprykę umyj, cebulę obierz,
posiekaj warzywa w drobną kostkę. Przełóż do miski. Kukurydzę odsącz z
zalewy i przełóż do reszty składników. Dodaj sól, pieprz i 3 łyżki mango
chutney, wymieszaj, udekoruj kolendrą. Podawaj z ryżem i kurczakiem w
pomidorowym sosie tandori.
jak kolorowo!
OdpowiedzUsuńMoje klimaty :)) Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń