Smaki jesieni zamknięte na talerzu - pasztet z białej fasoli, z
gruszkami, orzechami włoskimi i rozmarynem. Bardzo aromatyczny, dobrze
doprawiony, ale nie przesadzony. Masę przygotujecie w kilka minut, a
później już tylko trzeba czekać, aż się upiecze 🤤 Zabieram go w pudełku
do pracy i jem na drugie śniadanie ze świeżym pieczywem i ogórkiem
kiszonym.
*przepis pochodzi z czasopisma "Czas na jesień" z Biedronki.
3 puszki białej fasoli
1 duża cebula
2 gruszki
100g orzechów włoskich
1 łyżeczka rozmarynu
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki oliwy
1 łyżka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
1 duża cebula
2 gruszki
100g orzechów włoskich
1 łyżeczka rozmarynu
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki oliwy
1 łyżka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Gruszki umyj, obierz,
wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli razem z
rozmarynem. Smaż kilka minut, aż gruszki zaczną się rozpadać, a cebula
będzie złota. Smażoną cebulę i gruszki przełóż do miski i zmiksuj razem z
resztą składników.
Uwaga! Fasolę dodałam odcedzoną, zostawiłam na wypadek
trochę zalewy, gdyby masa była za gęsta. Ale nie była, więc zalewy z
fasoli w ogóle nie wykorzystałam.
Zmiksuj całość, dopraw solą i
pieprzem. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę,
wyrównaj. Piecz pasztet w 180 stopniach przez 50-60 minut. Odstaw do
ostygnięcia.
smakowite połączenie składników ;)
OdpowiedzUsuńJuż mi cieknie ślinak
OdpowiedzUsuń