Tydzień temu kupiłam śliwki, włożyłam je do lodówki i zostały zakryte innymi produktami. Przyznaję, że o nich zapomniałam. Na szczęście owoce nie popsuły się, jedynie mocno dojrzały i zmiękły. Dlatego pomyślałam, że przygotuję dżem do zjedzenia na bieżąco. Jeśli nie macie pomysłu, do czego można wykorzystać taki dżem, podaję kilka podpowiedzi:
✓jako sos do pierogów, placków,
✓jako nadzienie do naleśników,
✓do owsianki
✓ na pieczywo
✓jako sos do pierogów, placków,
✓jako nadzienie do naleśników,
✓do owsianki
✓ na pieczywo
✓ do mięs, pieczeni, serów,
✓ do wyjedzenia łyżeczką prosto ze słoika :)
Możecie też przygotować większą ilość dżemu, włożyć w słoiki, pasteryzować i na zimę będzie jak znalazł.Składniki:
1 kg śliwek (miękkich i dojrzałych)
1 łyżka miodu lub brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij
pestki. Jeśli owoce są duże, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż śliwki
do garnka, dodaj cynamon, miód i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu,
mieszając, aż śliwki się rozpadną (ok. 20 min). Zdejmij z ognia i jeszcze gorące
zblenduj na mus. Przełóż do słoika i zimne przechowuj w lodówce.
*jeśli chcesz dłużej przechowywać dżem, po przełożeniu do słoików, pasteryzuj je przez 10 minut.
po prostu pyszny:)
OdpowiedzUsuńprosty i pyszny :)
UsuńŁo pychota :)
OdpowiedzUsuń:D Dziękuję
UsuńUwielbiam śliwki i wszystko co śliwkowe :) W tym roku jeszcze nic z nich nie robiłam, wszystkie zjadam na surowo
OdpowiedzUsuńNieźle, że tak prosty przepis na dżem ; )
OdpowiedzUsuń