Zastanawiałam się jak nazwać to danie. Czy
jest to pizza/tarta/a może zapiekanka? Padło na tartę, ale nazwa nie
jest tutaj najważniejsza - liczy się smak, a tutaj nasuwa mi się jedno określenie - 🎇
petarda. Danie zniknęło od razu po wyjęciu z piekarnika, a miałam nadzieję, że trochę zostanie i zabiorę następnego dnia do pracy. Niestety nie udało się, ale jest powód, żeby upiec je ponownie 😉
Ciasto posmarowałam keczupem, zamiast sosu i żeby nie było suche. Ja wybrałam keczup pikantny, ale każdy rodzaj się nadaje. Można też zrobić domowy sos pomidorowy z ziołami, jeśli nie chcecie wykorzystać keczupu.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
pierś kurczaka (pojedyncza)
250g pieczarek
keczup do posmarowania ciasta
10 czarnych oliwek
10 zielonych oliwek
1 cebula
1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)
1 opakowanie mozzarelli
przyprawy: po pół łyżeczki czosnku granulowanego, ostrej papryki, majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na blaszce. Ja do pieczenia wykorzystuję papier, w który jest owinięte ciasto, on się świetnie nadaje i nie trzeba marnować dodatkowego papieru do pieczenia. Zawiń brzegi ciasta z każdej strony i dociśnij, żeby się nie odwinęły. Ciasto posmaruj keczupem, cienką warstwą, ale żeby pokryła całe ciasto.
Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka, oliwki przekrój na pół. Poukładaj warzywa na cieście francuskim.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, pierś kurczaka w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, przełóż mięso, dopraw czosnkiem, ostrą papryką, majerankiem solą i pieprzem, wymieszaj i smaż aż mięso straci surowość. Dodaj pokrojone pieczarki i pokrojoną chilli, lekko posól, wymieszaj. Smaż, do momentu, aż pieczarki zmiękną, a woda odparuje - około 10 minut.
Gorące pieczarki i kurczaka przełóż na ciasto francuskie.
Mozzarellę odsącz, pokrój w plasterki i poukładaj na wierzchu tarty. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz 25 min. Mozzarella się roztopi, ciasto francuskie urośnie, a jego spód i brzegi się zarumienią.
przepis w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, szkoda że ciasto francuskie nie dla mnie :(((. Reszta jak najbardziej. Ale rodzina zje ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie to wygląda a tu właśnie pora obiadowa:)
OdpowiedzUsuń