piątek, 1 marca 2019

Sałatka z pieczoną marchewką i kaszą pęczak

Sałatka z kaszą pęczak i pieczoną marchewką to szybki przepis na zdrowy lunch do pracy/szkoły. Zobaczcie, jak kolorowo zrobiło się na talerzu! Od razu mam chęć sięgnąć po widelec, patrząc na taką sałatkę. Moim zdaniem marchewka świetnie pasuje do lekko słodkiego sosu balsamicznego. Ale jeśli chcecie, możecie pokombinować z dodatkami i wykorzystać na przykład pieczonego buraka lub dynię. Smacznego.

Składniki:

70g kaszy pęczak
4 marchewki
5 suszonych pomidorów
2 garście świeżych liści szpinaku
80g sera typu feta
natka pietruszki
sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa
Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1-2 łyżeczki miodu, sól, pieprz

Przygotowanie:
Marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Upiecz marchewkę do miękkości, przez 25 minut, w temperaturze 200 stopni i wystudź.

W międzyczasie ugotuj pęczak w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Na dnie półmiska ułóż umyte listki szpinaku, na szpinak wsyp ugotowaną kaszę. Dodaj upieczone plasterki marchewki, pokrojone suszone pomidory i ser feta pokrojony w kostkę. 

Wymieszaj wszystkie składniki sosu balsamicznego - oliwę, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz i polej nim sałatkę. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.


2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter