Pasta z buraczków i twarogu - do pieczywa, krakersów, albo jako dip do maczania warzyw. Samo zrobienie pasty jest bardzo proste i szybkie. Więcej czasu zajmuje jedynie upieczenie buraków. Ale zawsze znajdzie się na to jakieś rozwiązanie. Możecie na przykład upiec buraki dzień wcześniej, przechować je w lodówce, by następnego dnia rano szybko zmiksować pastę. Spróbujcie, bo jest naprawdę bardzo smaczna.
Składniki:
2 średnie buraki
150g twarogu (u mnie półtłusty)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju (u mnie lniany)
sól, pieprz
2 łyżeczki natki pietruszki
Przygotowanie:
Buraki wyszoruj pod zimną wodą, nie obieraj, owiń każdego oddzielnie w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut (180 stopni). Wystudź buraki, obierz i pokrój w kostkę, przełóż do miski.
Dodaj do buraków pokruszony twaróg, przeciśnięty ząbek czosnku, sól pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wlej łyżeczkę oleju, zmiksuj, spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw do smaku.
ale kolor! w sam raz na wiosnę:)
OdpowiedzUsuńBajeczny kolor! To musi smakować tak dobrze jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, pasta jest naprawdę bardzo smaczna. Polecam :)
Usuń