Placki z jabłkami na mące kukurydzianej. Podałam je z syropem klonowym i posypałam płatkami kokosowymi. Puszyste i delikatne, w smaku trochę przypominają racuszki babci (ale nie są smażone w głębokim tłuszczu). Takie placuszki dobrze smakują też na zimno, dlatego można je zabrać ze sobą, na drugie śniadanie. Jeśli macie bardzo kwaśne jabłka, dodajcie trochę więcej ksylitolu/cukru. Smacznego.
Składniki:
100g mąki kukurydzianej
100ml mleka
2 łyżki oleju kokosowego
1/3 łyżeczki sody
1 jajko
1 łyżeczka ksylitolu
1 jabłko
Przygotowanie:Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Dodaj mleko, rozpuszczony olej kokosowy, jajko i ksylitol. Jabłko obierz, pokrój w kostkę, przełóż do ciasta, wymieszaj.
Nakładaj placki łyżką na rozgrzaną patelnię, smaż na złoty kolor z dwóch stron (około 2 minuty na stronę - chyba, że robisz grubsze placuszki, wtedy wydłuż czas smażenia).
takie słodkie placuszki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe placuszki :-)
OdpowiedzUsuńsuper placuszki :) śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńHej spróbuje zrobić z mąką kukurydzianą może dodam trochę drożdży.
OdpowiedzUsuń