Lekka, wytrawna tarta z łososiem, pomidorkami i serem feta - do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Upiekłam ją na spodzie z ciasta francuskiego, ale kruche ciasto też sprawdzi się świetnie. Na ciasto wylałam masę z serka naturalnego i jajek. Całość wyszła delikatna i kremowa - dlatego dla podkręcenia smaku dodałam wyrazistego łososia i ser feta. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
100g wędzonego łososia (pokrojonego na mniejsze kawałki)
5 pomidorków koktajlowych
70g sera feta
150g naturalnego serka (typu bieluch, twój smak)
2 jajka
łyżeczka suszonej bazylii
pół łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Formę, w której będziesz piec tartę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie wyjmij z folii, wyłóż dokładnie dno i boki formy (dno nakłuj widelcem). Na ciasto nałóż kawałki łososia.
W misce roztrzep jajka, dodaj serek naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i bazylię. Dobrze wymieszaj. Ciasto zalej masą jajeczną i ułóż na niej fetę pokrojoną w kostkę i plastry pomidorków. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (ciasto francuskie urośnie, zrumieni się, a farsz zetnie).
Pycha moje smaki 😀
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polubiłam tę tartę :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tarty, a ta prezentuje się genialnie :) Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńSzybko i smakowicie :)
OdpowiedzUsuń