Kochani, dzisiaj mam dla Was propozycję na zdrowe i sycące drugie śniadanie. Pieczoną owsiankę, w formie babeczek, o smaku masła orzechowego, wanilii i bananów. Idealnie sprawdzi się na wynos - nie kruszy się, nie rozlewa, długo zachowuje świeżość. Jest pożywna, sycąca, bez dodatku mąki, jajek i białego cukru.
Z podanych składników wyszło mi 14 babeczek (muffinek). Możecie też upiec owsiankę w formie do ciasta i pokroić na mniejsze kawałki. Pamiętajcie, żeby przechowywać babeczki w zamkniętym pojemniku, wtedy dłużej będą miękkie i puszyste.
Składniki (na 14 babeczek):
1/2 szklanki masła orzechowego (jeśli nie jest płynne, podgrzej je przez chwilę)
3 duże, dojrzałe, rozgniecione banany
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka płatków jaglanych
1/4 szklanki syropu z agawy (może być też miód, syrop klonowy)
1 1/2 szklanki mleka (migdałowe, sojowe, według uznania)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w dużej misce. Ciasto będzie półpłynne. Przełóż je do foremek na muffinki. Najlepiej sprawdzą się silikonowe, ale papierowe też będą dobre.
2. Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, do suchego patyczka (boki powinny się zarumienić). Zostaw do wystudzenia.
3 duże, dojrzałe, rozgniecione banany
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka płatków jaglanych
1/4 szklanki syropu z agawy (może być też miód, syrop klonowy)
1 1/2 szklanki mleka (migdałowe, sojowe, według uznania)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w dużej misce. Ciasto będzie półpłynne. Przełóż je do foremek na muffinki. Najlepiej sprawdzą się silikonowe, ale papierowe też będą dobre.
2. Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, do suchego patyczka (boki powinny się zarumienić). Zostaw do wystudzenia.
idealne na pożywne drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna babeczki :) Podkradam jedną :)
OdpowiedzUsuńIdealna do pracy :)
OdpowiedzUsuńtakie muffinki zawsze chętnie ze sobą zabiorę do pracy na drugie śniadanie :) często ostatnio kombinuję ze zdrowymi ciastami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować- będzie miała Mała do szkoły :)
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, zdrowa propozycja.
OdpowiedzUsuńChętnie bym się skusiła na jedną lub dwie ;-)
OdpowiedzUsuń