czwartek, 7 września 2017

Pieczona owsianka na wynos - czyli babeczki owsiane


Kochani, dzisiaj mam dla Was propozycję na zdrowe i sycące drugie śniadanie. Pieczoną owsiankę, w formie babeczek, o smaku masła orzechowego, wanilii i bananów. Idealnie sprawdzi się na wynos - nie kruszy się, nie rozlewa, długo zachowuje świeżość. Jest pożywna, sycąca, bez dodatku mąki, jajek i białego cukru. 

Z podanych składników wyszło mi 14 babeczek (muffinek). Możecie też upiec owsiankę w formie do ciasta i pokroić na mniejsze kawałki. Pamiętajcie, żeby przechowywać babeczki w zamkniętym pojemniku, wtedy dłużej będą miękkie i puszyste.


Składniki (na 14 babeczek):

1/2 szklanki masła orzechowego (jeśli nie jest płynne, podgrzej je przez chwilę)
3 duże, dojrzałe, rozgniecione banany
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka płatków jaglanych
1/4 szklanki syropu z agawy (może być też miód, syrop klonowy)
1 1/2 szklanki mleka (migdałowe, sojowe, według uznania)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w dużej misce. Ciasto będzie półpłynne. Przełóż je do foremek na muffinki. Najlepiej sprawdzą się silikonowe, ale papierowe też będą dobre.

2. Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, do suchego patyczka (boki powinny się zarumienić). Zostaw do wystudzenia.


9 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter