Jedliście kiedyś mus czekoladowy z awokado? Dla nas jest to najlepszy tego typu deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: awokado, banan, kakao i miód. Wystarczy wszystko razem zmiksować, by cieszyć się zdrowym i kremowym deserem. Mus można wykorzystać do deserów, jako smarowidło do kanapek lub podać z owocami i orzechami.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 dojrzałe awokado
1 banan
1 łyżka kakao (bez cukru)
2 łyżki miodu (można zastąpić dowolnym syropem)
*opcjonalnie kilka kropli olejku waniliowego
Przygotowanie:
1. Awokado przekrój na pół, wrzuć pestkę, łyżką wyjmij miąższ i pokrój go na mniejsze kawałki. Banana obierz i pokrój. Awokado i banana przełóż do blendera, dodaj kakao, miód i wanilię. Zmiksuj całość na mus. Możesz też rozgnieść wszystko widelcem i połączyć składniki w misce.
2. Mus powinien być gładki i dosyć gęsty. Przełóż go do salaterki i udekoruj dowolnie. Podawaj od razu. Jeśli nie zjesz całego musu, przechowuj w lodówce.
bardzo lubię ten mus:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki mus :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodkości bez cukru :)
OdpowiedzUsuńNie lubię awokado, ale coś czuję, że ten mus to coś, co by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńrobię podobną nutellę :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń