wtorek, 25 lipca 2017

Tarta na kruchym cieście z kurczakiem i warzywami


Tarta na kruchym cieście z kurczakiem i warzywami, to jedno z moich ulubionych dań obiadowych w okresie letnim. W upalne dni częściej podaję tarty na zimno, z domowymi sosami i surówką. Do farszu wybieram swoje ulubione warzywa - w tej wersji pora, cukinię i brokuły. Tarta jest delikatna, kremowa, z lekko wędzoną nutą. Zachęcam Was do kombinowania z dodatkami i przyprawami, dzięki temu danie za każdym razem będzie smakowało trochę inaczej.


Składniki:

Kruche ciasto:
125g zimnego masła
1 jajko
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka śmietany 18%

Farsz:
pierś kurczaka
pół brokuła
biała część pora
mała cukinia
mały jogurt naturalny
3 jajka
sól, pieprz, wędzona papryka
pół łyżeczki suszonego majeranku
garść startego żółtego sera
oliwa

Przygotowanie:

1. Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wysyp na blat i wsiekaj w nią zimne masło (pokrojone na małe kawałki), następnie dodaj sól, jajko, śmietanę i zagnieć ciasto. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i schowaj na minimum 30 minut do lodówki.

2. Przygotuj farsz. Brokuły umyj, podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do gotującej, osolonej wody na 5 minut. Odcedź i odstaw na bok. Pora i cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój na cienkie półplasterki (cukinii nie obieraj). 

3. Na patelnię wlej niewielką ilość oliwy, gdy będzie rozgrzana dodaj pora, a po kilku minutach pokrojoną cukinię. Posyp warzywa niewielką ilością soli i mieszaj, żeby się nie przypaliły. Cukinia puści wodę - smaż do momentu, aż woda odparuje (5-7 minut). Zdejmij patelnię z ognia.

4. Pierś kurczaka pokrój na małe kawałki, usmaż na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu. Możesz doprawić kurczaka solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Gdy mięso straci surowość, zdejmij patelnię z ognia.

5. W oddzielnej misce roztrzep jajka, dodaj do nich jogurt naturalny, sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki majeranku i żółty ser. Wymieszaj.

6. Formę do tarty wysmaruj masłem - pomiń ten krok, jeżeli używasz formy silikonowej. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wyłóż dokładnie dno i boki formy (dno nakłuj widelcem). Na ciasto wyłóż podsmażonego kurczaka, pora z cukinią i brokuły. Całość zalej mieszanką jajeczno-jogurtową.

7. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, na ok. 40 minut. Gdy farsz się zetnie, a ciasto będzie zarumienione, tarta będzie gotowa. Podawaj na ciepło lub zimno.




 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter