Ciasta warzywne mogłabym jeść na okrągło. Są zdrowe (jeśli nie dodamy dużej ilości cukrów) i bardzo pożywne. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na ciasto z białej fasoli i od razu pobiegłam do kuchni, żeby go wypróbować (puszkę z fasolą i mrożone truskawki zawsze mam w domu). Ciasto wyszło wilgotne, delikatne i nie za słodkie. Smak fasoli nie jest wyczuwalny, więc powinno posmakować każdemu. Ta wersja nie zawiera białej mąki i cukru. Polecam
Przepis znaleziony w gazetce "Przyślij przepis".
Składniki:
1 puszka białej fasoli
3 jajka
szczypta soli
3 jajka
szczypta soli
30g roztopionego i ostudzonego oleju kokosowego
35g śmietankowego budyniu w proszku bez cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia (ja użyłam bezglutenowego)
3 łyżki ksylitolu
garść truskawek (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z ksylitolem na puszystą masę (powinna podwoić swoją objętość). Fasolę odsącz i zblenduj, a następnie dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj.
3 łyżki ksylitolu
garść truskawek (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z ksylitolem na puszystą masę (powinna podwoić swoją objętość). Fasolę odsącz i zblenduj, a następnie dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj.
2. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Do masy fasolowej dodaj ostudzony olej kokosowy, proszek budyniowy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj i gdy składniki się połączą, dodaj pianę z białek. Wmieszaj ją delikatnie w masę.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ja używałam silikonowej tortownicy o średnicy 24 cm (nie wykładałam jej papierem). Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj wierzch. Truskawki przetnij na pół i równomiernie rozłóż na cieście (przecięciem do dołu).
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ja używałam silikonowej tortownicy o średnicy 24 cm (nie wykładałam jej papierem). Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj wierzch. Truskawki przetnij na pół i równomiernie rozłóż na cieście (przecięciem do dołu).
4. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piecz przez 40-45 minut. Wyjmij i zostaw do wystudzenia.
Z fasoli? Super! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z fasoli, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam,muszę spróbować😊
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto z fasoli :) Jest obłędnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńrobiłam w wersji czekoladowej, ale ta jasna też musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńczekoladowa wersja też jest pyszna :-)
Usuńfajny przepis:)
OdpowiedzUsuńJestem w dużym szoku - ciasto wygląda jakby zostało wykonane ze standardowych składników wykorzystywanych podczas wypieku ciast, a tymczasem nie ma w nim nawet mąki! Mało tego, prezentuje się naprawdę świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie. Polecam to ciasto, smakuje naprawdę wszystkim:)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast budyniu można dać odżywkę białkową waniliową i/lub aromat waniliowy? :) nie chce mi się lecieć do sklepu, a ciasto wygląda obłędnie 😍
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, nie próbowałam z odżywką, ale myślę że powinno się udać :)
Usuń