Domowa granola to doskonały pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia. Zrobienie jej jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Zaletą domowej granoli jest to, że do jej przygotowania używamy tylko znanych i lubianych produktów. Poniżej podajemy Wam przepis, który możecie dowolnie modyfikować - według swojego uznania i smaku. Jeśli nie macie w domu zarodków pszennych, możecie dodać otręby, albo pestki słonecznika. Jeśli zamiast syropu z agawy wolicie miód, nie ma przeszkód żeby je zamienić, tylko trzymajcie się proporcji. Spróbujcie zrobić domową granolę, a zobaczycie jakie to proste i smaczne.
A na blogu możecie też znaleźć przepis na musli - klik.
Składniki:
100g migdałów
2 łyżki sezamu
125g płatków owsianych
50g zarodków pszennych
50g płatków jaglanych
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki syropu z agawy/syropu klonowego
2 łyżeczki cynamonu
100g suszonej żurawiny
łyżka nasion goji
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Migdały posiekaj na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj migdały, płatki owsiane, sezam, zarodki pszenne, płatki jaglane.
3. W rondelku, na małym ogniu rozpuść olej kokosowy, syrop z agawy i cynamon. Nie doprowadzaj do wrzenia, trzymaj na ogniu tylko do momentu, gdy olej kokosowy się rozpuści i połączy z resztą składników. Zdejmij z ognia i wlej do miski z mieszanką płatków i migdałów, wymieszaj.
4. Przełóż granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż je równomiernie po blasze i wstaw do piekarnika na 25 minut (płatki powinny zrobić się złotobrązowe). Przemieszaj, dodaj żurawinę i nasiona goji. Piecz całość jeszcze przez 5 minut (nie dłużej, żeby owoce nie zrobiły się gorzkie). Zostaw do wystudzenia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
taka domowa granola,pycha:)
OdpowiedzUsuńDomowa granola najlepsza :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam sama zrobić
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową granolę :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńNo z taką granolą to można zaczynać dzień :D
OdpowiedzUsuńMniam pyszności, zawsze mam zapas granoli w słoiku :-)
OdpowiedzUsuńodkąd zrobiłam granolę w domu to nie wyobrażam sobie już jej kupic :)
OdpowiedzUsuń