niedziela, 15 stycznia 2017

Rozgrzewające danie z tofu, soczewicą i warzywami


W chłodne, zimowe dni ratujemy się rozgrzewającymi i sycącymi daniami z dużą ilością przypraw. Jednym z nich jest jednogarnkowe danie z tofu, czerwoną soczewicą, papryką i szpinakiem. Oprócz walorów smakowych, ma dużo wartości odżywczych - białka, żelaza i kwasu foliowego. A żółty kolor dodatkowo poprawia nam humor i daje trochę słońca w pochmurne dni.
Jeżeli nie lubicie/ nie jadacie tofu, nie ma żadnego problemu, użyjcie zamiast tofu piersi z kurczaka. Tylko pamiętajcie, żeby kurczaka usmażyć wcześniej, a nie przed samym podaniem.
*przepis Jana Kuronia

Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 ziaren kolendry
1 mała marchewka
1 papryka (u nas żółta)
1 kawałek selera naciowego
150g czerwonej soczewicy
200g tofu
100g szpinaku baby
olej
1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki curry
300ml bulionu warzywnego
sól, pieprz 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij ją w garnku na odrobinie oliwy. Gdy cebula będzie złocista, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po minucie dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę oraz ziarenka kolendry. Smaż 2-3 minuty.

Paprykę i selera naciowego pokrój w kostkę, dodaj do smażonej cebuli i marchwi, wymieszaj. Smaż całość 3 minuty. Po tym czasie dodaj soczewicę, a następnie zalej wszystko bulionem warzywnym. Dopraw curry, kurkumą, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu do miękkości soczewicy.

Gdy soczewica będzie miękka, dodaj tofu pokrojone w kostkę i listki szpinaku. Wymieszaj. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw do smaku.


7 komentarzy:

  1. świetna potrawka na rozgrzanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na dzisiejsza pogodę to super danie 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, lubię takie smaki. I kolorek wyszedł bardzo fajny, w sam raz na zimowe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przy takiej zimowej aurze, rozgrzewające dania są jak najbardziej wskazane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym ze smakiem :) bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter