W chłodne, zimowe dni ratujemy się rozgrzewającymi i sycącymi daniami z dużą ilością przypraw. Jednym z nich jest jednogarnkowe danie z tofu, czerwoną soczewicą, papryką i szpinakiem. Oprócz walorów smakowych, ma dużo wartości odżywczych - białka, żelaza i kwasu foliowego. A żółty kolor dodatkowo poprawia nam humor i daje trochę słońca w pochmurne dni.
Jeżeli nie lubicie/ nie jadacie tofu, nie ma żadnego problemu, użyjcie zamiast tofu piersi z kurczaka. Tylko pamiętajcie, żeby kurczaka usmażyć wcześniej, a nie przed samym podaniem.
*przepis Jana Kuronia
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 ziaren kolendry
1 mała marchewka
1 papryka (u nas żółta)
1 papryka (u nas żółta)
1 kawałek selera naciowego
150g czerwonej soczewicy
200g tofu
100g szpinaku baby
olej
1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki curry
300ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij ją w garnku na odrobinie oliwy. Gdy cebula będzie złocista, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po minucie dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę oraz ziarenka kolendry. Smaż 2-3 minuty.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij ją w garnku na odrobinie oliwy. Gdy cebula będzie złocista, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po minucie dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę oraz ziarenka kolendry. Smaż 2-3 minuty.
Paprykę i selera naciowego pokrój w kostkę, dodaj do smażonej cebuli i marchwi, wymieszaj. Smaż całość 3 minuty. Po tym czasie dodaj soczewicę, a następnie zalej wszystko bulionem warzywnym. Dopraw curry, kurkumą, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu do miękkości soczewicy.
Gdy soczewica będzie miękka, dodaj tofu pokrojone w kostkę i listki szpinaku. Wymieszaj. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw do smaku.
świetna potrawka na rozgrzanie ;)
OdpowiedzUsuńNa dzisiejsza pogodę to super danie 😀
OdpowiedzUsuńKocham takie dania :)
OdpowiedzUsuńO mniam, lubię takie smaki. I kolorek wyszedł bardzo fajny, w sam raz na zimowe dni :)
OdpowiedzUsuńPrzy takiej zimowej aurze, rozgrzewające dania są jak najbardziej wskazane :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym ze smakiem :) bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńPysznie, świetne danie :)
OdpowiedzUsuń