Przepis znaleziony w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto".
Składniki:
2 łyżeczki oleju
2 plastry boczku wędzonego
1 cebula
1,25l bulionu drobiowego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż boczek i cebulę, smaż kilka minut, aż się lekko przyrumienią.
Do garnka wlej bulion, dodaj soczewicę i tymianek, gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać. Spróbuj zupę i jeśli potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu bez dodatków lub ze śmietaną i parmezanem.
2 łyżeczki oleju
2 plastry boczku wędzonego
1 cebula
1,25l bulionu drobiowego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż boczek i cebulę, smaż kilka minut, aż się lekko przyrumienią.
Do garnka wlej bulion, dodaj soczewicę i tymianek, gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać. Spróbuj zupę i jeśli potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu bez dodatków lub ze śmietaną i parmezanem.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńsycąca i rozgrzewająca:)
OdpowiedzUsuńZupa w sam raz na teraz :) Treściwa, sycąca i rozgrzewająca :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
fajna zupa :) ostatnio mam chęć na soczewicę :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam soczewicę. Więc każdy produkt z niej jest dla mnie czymś pysznym. Najbardziej lubię i najczęściej robię kiełki z soczewicy. Fajna przekąska na drugie śniadanie.
OdpowiedzUsuń