czwartek, 20 października 2016

Hummus klasyczny

 
Przepis na hummus, czyli pastę z ciecierzycy jest bardzo prosty, a zrobienie go trwa tylko chwilę. Podstawowym składnikiem jest ciecierzyca, a obok niej tahini, czyli pasta sezamowa, zrobiona ze zmielonych ziaren sezamu. Tahini możecie kupić w sklepach (najczęściej ze zdrową lub orientalną żywnością) lub zrobić sami z ziaren białego sezamu. Dzisiaj podajemy Wam przepis na klasyczną wersję pasty, naszą ulubioną - pamiętajcie że możecie zmodyfikować ją według własnych upodobań.

Składniki:
puszka ciecierzycy
4 łyżki tahini
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
przegotowana woda
sól

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę odcedź, przełóż do miski lub blendera. Do ciecierzycy dodaj sok z cytryny, tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Zmiksuj całość na gładką pastę. Dodaj odrobinę (ok 50ml) przegotowanej wody i oliwę, miksuj dalej, im dłużej będziesz miksować, tym hummus będzie bardziej kremowy. Hummus powinien mieć gęstą, kremową konsystencję, bez grudek. Spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw do smaku.

*możesz też do pasty dodać mieloną, ostrą paprykę, kumin lub inne ulubione przyprawy


10 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter