W sezonie jesiennym często przygotowujemy dania z dynią, która oprócz walorów smakowych, nadaje potrawom intensywnego, żółtego koloru. Dzisiaj zapraszamy na wegetariańskie curry z dynią, które przyjemnie rozgrzewa, jest pikantne (ale bez przesady) i bardzo aromatyczne. Jest to danie jednogarnkowe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy później ugotować ryż i można się delektować smakiem curry w jesienne, chłodne wieczory.
Przepis z bloga Kwestia Smaku.
Przepis z bloga Kwestia Smaku.
Składniki:
1 cebula
1/4 szklanki czerwonej soczewicy (suchej)
1/4 szklanki czerwonej soczewicy (suchej)
500g dyni
1mała cukinia
1 czerwona papryka
100g fasolki szparagowej (u nas żółta)
1 papryczka chilli
1 pomidor
400 ml bulionu warzywnego
puszka mleka kokosowego
1mała cukinia
1 czerwona papryka
100g fasolki szparagowej (u nas żółta)
1 papryczka chilli
1 pomidor
400 ml bulionu warzywnego
puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki imbiru
1 ząbek czosnku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej, podsmaż imbir (jeśli masz świeży, zetrzyj go na tarce), przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż kilka minut cały czas mieszając. Do garnka dodaj soczewicę, kurkumę, łyżeczkę cukru i wymieszaj. Wlej odrobinę wody, żeby składniki nie zaczęły przywierać do dna.
Dynię obierz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka, wymieszaj. Cukinię (ze skórą), paprykę, fasolkę i papryczkę chilli (jeśli nie chcesz żeby danie było bardzo ostre, nie dodawaj pestek z papryczki) pokrój w drobną kostkę, przełóż warzywa do garnka z dynią. Wymieszaj wszystkie składniki.
Zalej warzywa bulionem i mleczkiem kokosowym, zagotuj. Po mniej więcej 5 minutach dodaj obranego, pokrojonego w kostkę pomidora. Gotuj przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką. Podawaj z ryżem, pieczywem lub bez żadnych dodatków.
uwielbiam wszystko co dyniowe:)
OdpowiedzUsuńmy ostatnio ciągle przygotowujemy dania z dynią :)
UsuńBardzo lubimy i dość często przygotowujemy z różnymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smacznie. I ma taki optymistyczny słoneczny kolor:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Właśnie ten kolor idealnie rozświetla ponure dni :) pozdrowienia :)
UsuńMniam dziewczyny jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńdziękujemy :) <3
UsuńUwielbiam takie warzywne curry na jesienny obiad :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne bezmięsne curry :)
OdpowiedzUsuń