czwartek, 10 grudnia 2015

Babeczki z gruszkami



Witajcie :) 
Czujecie już atmosferę zbliżających się Świąt?:) My już tak, dlatego od przyszłego tygodnia na blogu zapanuje świąteczny klimat, a tymczasem mamy dla Was jeszcze dwie notki z pysznymi przepisami na co dzień. Na pierwszy ogień idą babeczki z gruszkami, z niewiadomych dla nas przyczyn nazwane w oryginalnym przepisie ciastkami (gazetka Moje smaki życia nr11/2015). Babeczki rosną jak szalone, są pysznie wilgotne i bardzo czekoladowe. Dodatek gruszki sprawia, że są wprost idealne. 


Składniki:
100g masła
150g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
6 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 gruszki
2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:
1. Połącz cukier z cukrem wanilinowym, dodaj miękkie masło i ucieraj na puszystą masę. Gdy masa będzie gładka, dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Następnie porcjami wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj kakao mieszając do połączenia składników.

2. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Połącz obie masy łopatką silikonową.


3. Gruszki umyj, obierz i pokrój w plasterki. By nie ściemniały skrop je sokiem z cytryny.

4. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nalej do nich masę czekoladową (powinno jej starczyć na 16-18 muffinek). Do każdej foremki włóż 2-3 plastry gruszki. Babeczki piecz ok 35 minut (aż do suchego patyczka) w 180ºC.

Nasze oceny:

Basia: Muffinki są puszyste i długo zachowują świeżość, bardzo lubię takie połączenie gruszek i czekolady. Moja ocena: 9/10.

Julka: Podobnie jak Basia uwielbiam połączenie gruszek i kakao. Babeczki były pyszne i wilgotne nawet po dwóch dniach! Moja ocena: 9/10.


11 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter