środa, 29 kwietnia 2015

Kruszonka limonkowo-kokosowa


Witajcie :)
Kolejna edycja Łódź Street Food Festival już za nami. Dziękujemy za wszystkie miłe słowa i za tak liczne odwiedzanie naszego stoiska :) Tradycyjnie wrzucimy na koniec notki kilka fotek.
A tematem przewodnim jest dziś jedna z naszych festiwalowych propozycji - czyli kruszonka limonkowo-kokosowa. Przepis oryginalny pochodzi z cudownej książki "Piekę, bo lubię". My podajemy go z naszymi zmianami. Kruszonka wzięła się stąd, że nieważne jak bardzo się postaramy nasze ciasto i tak będzie się kruszyć, co jednak nie odbiera przyjemności jedzenia, a to chyba najważniejsze ;)

Składniki:
200g wiórków kokosowych
125g masła
100ml rumu/brendy
75g brązowego cukru
3 jajka + 2 żółtka
80g cukru
60g mąki ziemniaczanej
90g mąki 
5-6 łyżek dżemu jabłkowego
190g cukru pudru
1-2 limonki

Przygotowanie:
1. W garnku rozpuść masło, następnie wsyp do niego wiórki kokosowe (polecamy te z Lidla bo są najdrobniej zmielone), brązowy cukier oraz rum. Gotuj przez 2-3 minuty mieszając. Gdy wiórki odrobinę przestygną, przetrzyj je przez sitko, zlewając masło do naczynia.


2. W misce ubij jajka, żółtka, cukier oraz szczyptę soli na puszystą masę. Dodaj do niej przesiane mąki (podczas używania mąki ziemniaczanej polecamy przesiewać mąkę gdyż inaczej często powstają w cieście grudki) oraz zlane wcześniej masło. Ubij wszystkie składniki razem i wylej do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w 180 ºC przez 20 minut.


3. Po upływie zalecanego czasu wyjmij biszkopt, rozsmaruj na nim cienką warstwę dżemu jabłkowego ( my używamy domowego dżemu jabłkowo-cytrynowego), a na koniec rozłóż równomiernie wiórki kokosowe, dociskając je do ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut.


4. Gdy ciasto już ostygnie połącz cukier puder z sokiem i skórka z jednej limonki. Jeśli uznasz, że lukier jest zbyt gęsty dodaj sok z drugiej limonki (dodawaj go po trochu i ucieraj do uzyskania lekko płynącego lukru).

Nasze oceny:

Basia: Słodko-kwaśny deser to był strzał w dziesiątkę. Smakuje świetnie i szybko znika z talerzy. Moja ocena: 9/10.

Julka: Mimo, że nie przepadam za kwaśnymi deserami ten mi bardzo zasmakował. Połączenie kokosa, limonki i lukru sprawdza się idealnie. Moja ocena: 9/10.


A na Street Foodzie prezentowałyśmy się tak ;)

14 komentarzy:

  1. O kurczę, żałuje ze tam nie byłam bo Wasze propozycje prezentowały sie smacznie😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta kruszonka jest przepyszna - miałam okazję spróbować podczas ŁSFF :) Uwielbiam wasze desery! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, dziękujemy! :) Pozdrawiamy serdecznie.

      Usuń
  3. Ale pyszności :-) podoba mi się ta kruszonka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi pysznie! Kocham kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądałyście :) A kruszonka fajny pomysł, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm.. ta kruszonka musiała być boska! :) już czuję jej zapach podczas pieczenia.. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie pogardzę takim deserem :)
    Fajnie wyglądacie, dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł, chętnie wykorzystam:) super rzeczy miałyście na stoliczku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sama bym się skusiła na kilka smakołyków z Waszego stoiska! A kruszonka niesamowita!

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter