Granola z syropem klonowym, migdałami i żurawiną to według nas świetny sposób na pyszne i zdrowe rozpoczęcie dnia. Mamy weekend - dlatego warto poświęcić chwilę czasu i przygotować domowe płatki do mleka, czy jogurtu. Pyszna, chrupiąca granola będzie idealnym zamiennikiem gotowych płatków dostępnych w sklepach. A dodatki możecie wybrać takie, na jakie w danej chwili macie ochotę - do dzieła :)
A jeśli wolicie domowe musli - skorzystajcie z tego przepisu.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
85 ml (ok 1/3 szklanki) syropu klonowego
40 ml miodu
2 szklanki płatków owsianych
85 ml (ok 1/3 szklanki) syropu klonowego
40 ml miodu
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki suszonej żurawiny
garść suszonych moreli
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj razem olej, syrop klonowy, miód i sól. Dodaj płatki owsiane, posiekane migdały, żurawinę i pokrojone morele. Wymieszaj wszystko dokładnie, tak aby płatki były dobrze pokryte sosem.
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki suszonej żurawiny
garść suszonych moreli
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj razem olej, syrop klonowy, miód i sól. Dodaj płatki owsiane, posiekane migdały, żurawinę i pokrojone morele. Wymieszaj wszystko dokładnie, tak aby płatki były dobrze pokryte sosem.
2. Wyłóż płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw granolę do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Piecz przez 20-25 minut co jakiś czas mieszając, żeby płatki zrumieniły się z obu stron. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
Nasze oceny:
Basia: Odkąd pierwszy raz zrobiłysmy domowe musli, już wcale nie kupuję gotowych płatków. Teraz granolę będę robiła z różnymi dodatkami i na zmianę z musli. Moja ocena: 10/10.
Julka: Uwielbiam granolę. Uwielbiam syrop klonowy. Razem są dla mnie idealnym połączeniem do mleka, jogurtu czy budyniu. Moja ocena: 10/10.
Jutro lecę po syrop klonowy :))
OdpowiedzUsuńtaka domowa granola nie ma sobie równych!
OdpowiedzUsuńCudowna granola :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa granola z serkiem wiejskim <3
OdpowiedzUsuńrobiłam prawie identyczną! jest przepyszna.. :)
OdpowiedzUsuńGranolkę robię cały czas, jedna się kończy i powstaje nowa :-)
OdpowiedzUsuńz syropem klonowym granola jest świetna :-)
OdpowiedzUsuńPyszna granola- ma jednak jedną wadę, za szybko znika:)
OdpowiedzUsuńTeż robię domową granolę, ale właśnie niestety mi się skończyła. Skorzystam z przepisu i zrobię po Twojemu :)
OdpowiedzUsuńDomowa granola jest fantastyczna, najpyszniejsza :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa granola. Szczególnie z syropem klonowym, który uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna granola :)
OdpowiedzUsuń