niedziela, 22 grudnia 2013

Tort makowy


Cześć:) Na naszych świątecznych stołach nigdy nie może zabraknąć makowca. Tym razem postanowiłyśmy przygotować go nieco inaczej niż zwykle, w formie tortu. Ciasto upiekłyśmy z makiem i przełożyłyśmy kremem waniliowo-cytrynowym. Do tego kwaskowe powidła i chrupiące orzechy włoskie. Całość tworzy pyszną kompozycję aromatów. Połączenie smaków może wydawać się dziwne, ale uwierzcie smakuje wyśmienicie. My już prawie wszystkie świąteczne wypieki mamy przygotowane, teraz powoli zabieramy się za robienie potraw wigilijnych, ale najpierw... zjemy jeszcze kawałek tortu:)

Składniki: 


na ciasto: 
szklanka maku 
6 jajek 
3/4 szklanki cukru 
pół szklanki mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

na krem: 
3/4 szklanki mleka 
2 łyżki budyniu waniliowego 
sok i skórka starta z połówki cytryny 
kilka kropli zapachu cytrynowego 
150g cukru 
150g masła 

plus dodatkowo: 
6 łyżek powideł cytrynowo-jabłkowych (można zastąpić ulubionym kwaskowatym dżemem) 
pół szklanki grubo zmielonych orzechów włoskich 
bułka tarta

Przygotowanie: 
1. Szklankę maku zalej 2 szklankami wody (ew. większą ilością, tak by było ok centymetra wody nad makiem). Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, pozbywając się co jakiś czas szumowin. Ugotowany mak ostudź i dobrze odsącz na sicie - najlepiej zostaw na nim mak przez całą noc. Zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mięsa, używając sitka z małymi otworami. 

2. Żółtka z cukrem ubij na puch, dodaj mak, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładniej wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą makową. 

3. Posmaruj tortownicę masłem, posyp bułką tartą i wlej do niej ciasto. Piecz około 50 minut - do suchego patyczka, w temperaturze 180˚C.



4. Przygotuj budyń: odlej odrobinę mleka do szklanki i wymieszaj z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotuj i wlej do niego rozrobiony budyń. Ciągle mieszając dodaj cukier. W oddzielnym naczyniu utrzyj masło i dodawaj do niego powoli, lekko ostudzoną masę budyniową - cały czas mieszając. Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny oraz kilka kropli aromatu cytrynowego. Wymieszaj. 

5. W zależności od tortownicy i wysokości ciasta, przekrój je na 2 lub 3 krążki - u nas dwa. Dolny krążek posmaruj powidłami i częścią kremu. Nałóż drugi krążek, posmaruj kremem boki tortu oraz jego górną część. Posyp dokładnie orzechami, tak by pokryły wierzch i boki ciasta. Górę polej lukrem i udekoruj w ulubiony sposób. My położyłyśmy suszoną żurawinę i orzechy włoskie.


Nasze oceny:

Basia: Tort wygląda naprawdę bardzo odświętnie i do tego smakuje przepysznie. Będzie idealny na Bożonarodzeniowe przyjęcie rodzinne. Moja ocena: 10/10.

Julka: Dla miłośników maku jest to tort marzenie, a dla bardziej wybrednych osób, będzie to spore zaskoczenie smakowe - na plus :) Moja ocena: 9/10.

2 komentarze:

  1. aj, aj-kocham mak dopiero jakieś 2 lata,a el tej wersji ciasta jeszcze nie widziałam :)
    Podoba mi się dodatek powideł-na pewno pasują idealnie!

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter