środa, 11 grudnia 2013

Ryż basmati z warzywami

Dzisiaj mamy dla Was pomysł, jak w prosty sposób urozmaicić ryż, by wyglądał i smakował inaczej niż zwykle. Wystarczy tylko posiekać warzywa, wrzucić je na patelnię, a reszta zrobi się za nas. Dzięki przykryciu z folii aluminiowej uzyskacie efekt przygotowania na parze. Ryż jest sypki, nie skleja się i co najważniejsze, pysznie smakuje. Możecie podać go do obiadu lub jako samodzielne danie. My użyłyśmy całe opakowanie ryżu, ponieważ robiłyśmy kolację dla większej ilości osób. Ryż możecie z powodzeniem odgrzewać na patelni następnego dnia. Trochę zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Ekonomia Gastronomia".



Składniki:
pół cebuli
2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
120g pieczarek
100g groszku
2 pomidory
1 łyżeczka suszonych płatków chilli
1 łyżeczka kukrumy
500g ryżu basmati



Przygotowanie:

1. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku lub dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć do niego cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku. Podsmażaj, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj pieczarki i posyp je niewielką ilością soli, wymieszaj. Po około 2 - 3 minutach posyp warzywa płatkami chilli i kurkumą, dobrze wymieszaj.


2. Wsyp ryż i ostrożnie wymieszaj go z resztą składników, a następnie wyrównaj powierzchnię. Dotykając palcem wskazującym wierzchu ryżu wlej zimną wodę, powinna sięgać pierwszego stawu palca (ok. 2,5 cm). Doprowadź płyn do wrzenia i przykryj patelnię folią aluminiową oraz pokrywką.

3. Po 5 minutach wyłącz palnik, ale nie zdejmuj patelni. Dzięki parze znajdującej się pod folią ryż się ugotuje. Zostaw ryż pod przykryciem na 20 minut, po kwadransie unieś delikatnie krawędź folii i dodaj pomidory pokrojone w kostkę i groszek. Przykryj wszystko ponownie i zostaw na 5 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, wymieszaj dobrze wszystkie składniki i dopraw danie do smaku (solą i pieprzem). 


Smacznego.


Nasze oceny:

Basia: Wydawało mi się, że będzie to zwykłe danie z ryżem, ale smakuje przepysznie. Ryż jest idealnym dodatkiem do kurczaka. Polecam polać go ostrym sosem, wtedy jego smak jest jeszcze bardziej zaskakujący. Moja ocena: 10/10.


Julka: Super pomysł na ryż. Idealny miks przypraw, warzyw i pieczarek, sprawił, że ryż może być nie tylko dodatkiem do dania ale i daniem głównym. Moja ocena: 10/10.

4 komentarze:

  1. Właśnie uświadomiłam sobie jak dawno nie jadłam ryżu i jak bardzo mi się go zachciało po przeczytaniu Waszego wpisu... Jesteście boskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też dawno ryżu nie było:) bardzo dziękujemy!

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter