poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami


Cześć,
dzisiaj wyjątkowa notka, ponieważ przygotowana tylko przez Basię.

Chcę się z Wami podzielić przepisem mojej Babci na Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Mamy z Julką swój sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, ale na Wigilię zawsze je robi moja Babcia, nie ma innej możliwości. :) Babcine pierogi są najlepsze na świecie - wypełnione farszem po brzegi, mają w sobie dużo grzybów i znikają z talerzy zawsze, niezależnie od ilości. Wczoraj lepiłam je z Babcią, z podanych proporcji wyszło 100 sztuk - mam nadzieję, że taka ilość będzie wystarczająca. Zabieram się za ostatnie przygotowania.

Razem z Julką wracamy do Was zaraz po Świętach.

Życzymy Wam rodzinnych i pysznych Świąt.

Składniki:
Na ciasto:
1/2 kg mąki
2 żółtka
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
szklanka (lub trochę więcej) ciepłej wody

Na farsz:
2 cebule
1/2 kg kiszonej kapusty
2 garście suszonych grzybów
sól, pieprz

* na taką ilość farszu robimy podwójną porcję ciasta

Przygotowanie:

1. Przygotowywanie farszu zacznij wcześniej. Grzyby namocz, następnie ugotuj do miękkości. Gdy wystygną pokrój na małe kawałki. Kapustę kiszoną przepłucz i odciśnij (jeśli jest bardzo kwaśna czynność powtórz), a następnie ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz i pokrój w kostkę.

2. Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, cały czas mieszaj, żeby się nie przypaliła. Po paru minutach wrzuć na patelnię grzyby, całość dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 10 min. Zdejmij z ognia, zostaw farsz do ostudzenia.


3. Przygotuj ciasto na pierogi. W misce wymieszaj mąkę, żółtka, olej i sól. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Podziel je na trzy części, będzie łatwiej wałkować. Ciasta, którego nie używasz w tym momencie przykryj ściereczką, żeby nie wyschło.

4. Ciasto rozwałkuj na ulubioną grubość, następnie wytnij szklanką kółka, napełnij farszem (u nas pełna łyżeczka na krążek ciasta) i zlep pierogi. I tak do końca farszu:)



5. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Wrzucaj pierogi, gotuj przez kilka minut, aż zaczną wypływać na wierzch. Łyżką cedzakową wyjmij pierogi, układaj na talerzach jeden obok drugiego (żeby się nie posklejały).


Basia i jej rodzina: bez tych pierogów nie wyobrażamy sobie Świąt, są najpyszniejsze na świecie. Nasza ocena: 10/10.

5 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter