Witamy ciepło:)
Proponujemy Wam dzisiaj szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto truskawkowe. Uwielbiamy truskawki, dlatego nie może zabraknąć ich na naszych stołach. Ciasto truskawkowe z budyniową pianką jest jednym z tych, które pieczemy co roku. Kruchy spód, lekko kwaskowe truskawki i delikatna beza na wierzchu - połączenie idealne:) Dodatkowo podczas przygotowywania tego ciasta w całym domu unosi się obłędny zapach truskawek, a efekt zadowala każdego łasucha. A Wy jakie ciasta z truskawkami lubicie piec najbardziej?
Proponujemy Wam dzisiaj szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto truskawkowe. Uwielbiamy truskawki, dlatego nie może zabraknąć ich na naszych stołach. Ciasto truskawkowe z budyniową pianką jest jednym z tych, które pieczemy co roku. Kruchy spód, lekko kwaskowe truskawki i delikatna beza na wierzchu - połączenie idealne:) Dodatkowo podczas przygotowywania tego ciasta w całym domu unosi się obłędny zapach truskawek, a efekt zadowala każdego łasucha. A Wy jakie ciasta z truskawkami lubicie piec najbardziej?
Składniki:
2 niepełne szklanki ( po 250 g) mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 paczki margaryny - 125g (można dać trochę mniej i uzupełnić do tej ilości smalcem, dzięki /czemu ciasto będzie bardziej kruche).
trochę ponad szklanka cukru
3 jajka (osobno żółtka i białka)
duża łyżka śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego lub kokosowego
3/4 kg truskawek
Przygotowanie:
1. Rozdrobnij widelcem mąkę z tłuszczem. Dodaj proszek do pieczenia, cukier (0,6 szklanki), żółtka, śmietanę - dokładnie i szybko zagnieć ciasto.
2. Ciasto rozpłaszcz ręką i wyłóż nim tortownicę (wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia). Lekko nakłuj ciasto widelcem po całej powierzchni.
3. Umyte, odszypułkowane , pokrojone i lekko osuszone truskawki wyłóż na ciasto.
4. Z 3 białek ubij pianę, powoli dodając do niej 0,5 szklanki cukru. Na koniec ubijania dodaj 2 łyżki budyniu, wymieszaj delikatne trzepaczką.
5. Pianę wyłóż na truskawki. Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. (do tzw. suchego patyczka)
Nasze oceny:
Basia: Ciasto smaczne, lekko kwaskowe, idealne na upały. Lubię i będę robić często. Moja ocena: 9/ 10.
Julka: Świetny przepis na ciasto z truskawkami. Jeśli ktoś lubi słodkie ciasta proponuję polać całość lukrem. Moja ocena: 9/10.
Uwielbiam wszystkie ciasta, a z truskawkami już w ogóle ! Raj dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńCiasto super. Ciekawe i wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Was do Liebster Blog Award :)
http://makeeateasy.blogspot.com/2013/06/podwojna-nominacja-do-liebster-blog.html
Za dobrą robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD!Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPycha!. Lubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńZ budyniową pianką - bardzo ciekawy pomysł!
Mmm, wszędzie truskawki, pycha! Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, koniecznie do wypróbowania :). U mnie w domu w sezonie truskawkowym króluje od lat najprostszy przepis, czyli biszkopt z truskawkami i galaretką. Mogłabym jeść na okrągło!
OdpowiedzUsuńGdzie nie spojrzeć - truskawki :) Uwielbiam sezonowe owoce!:)
OdpowiedzUsuńEkstra ciacho!
Ściskam Was cieplutko!