Witajcie!
Uwielbiamy rabarbar, dlatego zawsze z niecierpliwością
czekamy, aż pojawi się na rynku. Przygotowywanie deserów i kompotów z
rabarbarem to dla nas sama przyjemność. Lubimy je za ich słodko-kwaśny smak. Dzisiaj
chcemy się podzielić z Wami przepisem, który w zeszłym roku znalazłyśmy na
blogu Moje Wypieki. Ciasto z budyniem i rabarbarem - delikatne, lekko kwaskowe
i wilgotne. Niezastąpione gdy przychodzą goście. U Basi w domu robi furorę i
nie ma co się dziwić, jest po prostu przepyszne:) Zabieramy się właśnie za
ponowne jego przygotowanie, do dzieła:)
Składniki:
200g miękkiego masła
110g cukru
2 jajka
185g mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40g proszku budyniowego (my użyłyśmy waniliowy, ale może też być śmietankowy)
350g rabarbaru
kilka łyżek cukru do posypania
na budyń:
2 płaskie łyżki proszku budyniowego
2 łyżki cukru
250ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
110g cukru
2 jajka
185g mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40g proszku budyniowego (my użyłyśmy waniliowy, ale może też być śmietankowy)
350g rabarbaru
kilka łyżek cukru do posypania
na budyń:
2 płaskie łyżki proszku budyniowego
2 łyżki cukru
250ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Przygotuj budyń - rozmieszaj proszek budyniowy i cukier w niewielkiej ilości mleka (ok 1/3 szklanki), resztę mleka zagotuj. Do wrzącego mleka wlej rozmieszany proszek. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, od razu dodaj masło i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Odstaw do ostudzenia (przykryj folią, żeby nie powstał kożuch).
2. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i po
jednym jajku, cały czas miksując. W oddzielnej misce przesiej mąkę, sodę,
proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj.
Podziel ciasto na dwie części.
3. Tortownicę (u nas o średnicy 23 cm.) wyłóż papierem do
pieczenia. Na dno nałóż połowę ciasta, rozprowadź równo po całej powierzchni.
Na ciasto nałóż ostudzony budyń i przykryj go drugą połową ciasta, wyrównaj. Na
górze poukładaj obrany i pokrojony rabarbar. Posyp z wierzchu kilkoma łyżkami
cukru.
4. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C przez
około godzinę. (raz piekłyśmy przez godzinę, a innym razem godzinę i 15min.)
Smacznego.
Smacznego.
Nasze oceny:
Basia: Uwielbiam to ciasto, ponieważ jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Zawsze się udaje i bardzo wszystkim smakuje. To mój nr jeden wśród ciast z rabarbarem. Moja ocena: 10/10.
Rodzina Basi: Jedliśmy to ciasto w zeszłym tygodniu i było przepyszne. Dzisiaj Basia też je zrobi, dlatego już nie możemy się doczekać:) Nasza ocena: 10/10.
Basia: Uwielbiam to ciasto, ponieważ jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Zawsze się udaje i bardzo wszystkim smakuje. To mój nr jeden wśród ciast z rabarbarem. Moja ocena: 10/10.
Rodzina Basi: Jedliśmy to ciasto w zeszłym tygodniu i było przepyszne. Dzisiaj Basia też je zrobi, dlatego już nie możemy się doczekać:) Nasza ocena: 10/10.
Połączenie rabarbaru i budyniu - pycha!:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńRobione! Pychotka, moja rodzina pokochała to ciasto :).
OdpowiedzUsuń