środa, 6 lutego 2013

Odchudzona surówka z czerwonej kapusty


Witajcie:)
Dzisiaj mamy dla Was ekspresowy przepis na surówkę, którą mogliście zobaczyć już w poprzednim przepisie na kurczaka. Czerwona kapusta, seler, rzodkiewka i cebula to smaki, które dobrze się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają. Zamiast tłustych, majonezowych sosów proponujemy Wam jogurt grecki, który jest równie gęsty, a dobrze przyprawiony smakuje wyśmienicie i nadaje surówce wyjątkowego smaku. Jedna porcja razem ze smażonym kurczakiem, (którego znajdziecie tu) ma tylko 290 kcal. Polecamy, bo smak surówki jest naprawdę dobry, przygotowanie szybkie, a ilość składników potrzebnych do jej wykonania nieduża.


Składniki (dla 2 osób):
4 rzodkiewki
pół małej czerwonej cebuli
100g czerwonej kapusty
40g obranego selera
75g jogurtu greckiego
łyżeczka octu sherry (lub octu winnego)
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry (lub poszatkuj w szatkownicy).

2. Pokrojone warzywa polej octem i sokiem z cytryny, przemieszaj i zostaw na 3 minuty. Po tym czasie dodaj jogurt grecki i ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)

Nasze oceny:
Basia: Pychota:) Surówka idealnie pasuje do wielu dań obiadowych. Dzięki selerowi i cebuli ma lekko ostry smak, dlatego też idealnie komponuje się z wieloma dodatkami:) Warto poświęcić chwilę na dokładne posiekanie warzyw. Polecam.  Moja ocena 8/10.

Julka: Bardzo fajna surówka, tylko następnym razem cebulę pokroję w drobną kostkę, by jej smak nie dominował w każdym kęsie. Dodałabym też łyżeczkę cukru do podkręcenia smaku. Moja ocena: 7/10.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelakie surówki i sałatki;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna ta sałatka :) Musiała być smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, mniam, jakbym miała składniki pod ręką, to wszamałabym samą, nawet o tej porze i nie czułabym się winna obżarstwa :).

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter